Zara Larsson om hatet: ”Jag blir otroligt sårad”

avDante Thomsen

Får höra att hon borde misshandlas och våldtas

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Zara Larsson på scen under Bråvallafestivalen.

Zara Larssons kritik mot könsfördelningen på Bråvalla möttes med hat. Nu slår hon tillbaka mot ”vuxna män”.

– Det värsta de vet är när unga tjejer tar plats, säger hon.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter som Zara Larsson, 17, riktade kritik mot att Bråvalla inte hade några kvinnliga huvudakter. Uttalandet fick nätet att koka över med hat och Zara Larsson både kritiserades och hånades.

Bland annat har ”Ding dong song”-artisten Günther, som egentligen heter Mats Söderlund, gått till attack mot Zara Larsson medan programledaren Sebastian ”Sheriffen” Larsson på radiostationen Bandit Rock uppmanade sin kollega att ge 17-åringen en lavett.

Nu slår Zara Larsson tillbaka mot hatarna.

– Jag är verkligen så obeskrivligt trött på att folk ska skoja till det på min bekostnad. Framför allt vuxna män. Det är folk som inte lyssnar på mig utan som läser något i tidningen som jag egentligen inte har sagt. Högst upp på deras önskelista vill dom helst att någon ska våldta mig, misshandla mig och oftast till och med mörda mig. I kommentarsfälten skrattar kompisarna och håller med. Detta sker alltså varje dag, skriver Zara Larsson på Instagram.

"De flesta är vuxna män"

Sångerskan berättar också att hon varje dag blockar minst tio personer som skriver grova hot till henne eller om henne.

– Det blir alltså minst 3650 personer om året. De flesta är som sagt vuxna män. Det värsta dom vet är nämligen när unga tjejer tar plats, och ännu värre är det när någon pekar ut problem i samhället, problem som i 9 fall av 10 beror på män. Det slutar även i 9 fall av 10 med att det inte ens pratas om våldtäkterna eller kvinnomisshandeln. Det slutar med att fokuset istället flyttas till hur synd det är om männen som blir generaliserade och hur själviska och elaka vi kvinnor är som påstår att alla män våldtar.

Tar åt sig av hatet

Zara Larsson skriver också att hon älskar både sin pojkvän, sin pappa, sina killkompisar, sina lärare och de manliga producenter hon jobbar med. Däremot hatar hon män i grupp.

– Män som i grupp förtrycker och hotar och som sedan skrattar åt det och åt mig. Kanske till och med skojar bort det genom att säga att "det bara var ett skämt". Jag hatar män i grupp som tystar ner mig och förlöjligar mig. Jag hatar er, för ni förminskar mig varje dag. Och ni hatar mig för att jag påpekar detta. Jag är för fan bara en människa och jag blir otroligt sårad och ledsen många gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM