Ekberg: Det var vi mot världen

Av: Ninna Prage

Publicerad:
Uppdaterad:

Ace of Base tillbaka – med samma stil som 1992

Två nya sångerskor Efter åtta års tystnad har Ace of Base släppt ny skiva. Ulf Ekberg är beredd att gå mot strömmen. ”Vi är definitivt inte kreddiga nog för att få med etablissemanget”, säger han. De två originalsångerskorna Malin och Jenny Berggren är inte med längre. De är ersatta av Clara Hagman, 19, och Julia Williamson, 27.
Foto: Niclas Brunzell
Två nya sångerskor Efter åtta års tystnad har Ace of Base släppt ny skiva. Ulf Ekberg är beredd att gå mot strömmen. ”Vi är definitivt inte kreddiga nog för att få med etablissemanget”, säger han. De två originalsångerskorna Malin och Jenny Berggren är inte med längre. De är ersatta av Clara Hagman, 19, och Julia Williamson, 27.

Då: Två 20-åringar med oddsen emot sig.

Nu: Två 40-åringar med oddsen emot sig.

Däremellan hann Ace of Base sälja 60 miljoner skivor – och förlora två sångerskor.

Foto: Jerker Ivarsson
Ulf Ekberg.

Det är den 21 oktober 2010. Nattklubben Café Opera i Stockholm firar 30 år – och på scen står Ulf Ekberg, 39, och Jonas Berggren, 43, tillsammans med två betydligt yngre, modellsnygga, sångerskor.

Det är en ny konstellation, utan systrarna Jenny och Malin Berggren.

Men de kallar sig fortfarande Ace of Base. Och musiken låter som tidigt 90-tal.

– Det var en väldigt svår publik att uppträda inför, alla som var där är ju bäst på det de gör. Men det var speciellt, jag har ju själv varit en flitig gäst på Caféet, konstaterar Ulf Ekberg några dagar senare.

Nyligen släpptes Ace of Bases femte album, ”Golden ratio”. Och gruppen som för 15 år sedan flög jorden runt med sina megahits ska nästa vår ge sig ut på en längre världsturné.

Pengarna räcker resten av livet

Men när de efter åtta år bryter skivtystnaden är det inte med någon uppdaterad 10-talspop. I stället har de gått tillbaka till ruta ett.

– Vi är mycket mer som vi var 1992 än som vi blev sedan. Då hade vi inga skivbolag eller producenter inblandade. Det var Jonas och jag mot världen, vi gjorde det som vi kände var rätt och alla andra tyckte var fel, säger Ulf Ekberg.

Och med facit i hand är tillbakablicken förståelig. Det var med debutalbumet ”Happy nation” från 1993 som Göteborgskvartetten blev känd över hela världen – och de två manliga låtskrivarna och sångarna mångmiljonärer. Pengarna från Ace of Bases skivförsäljning kommer de att kunna leva på livet ut.

Började fly uppmärksamheten

Men med efterföljande album blev det allt svårare att nå samma framgångar – och samtidigt började Malin Berggren att sky uppmärksamheten.

När hon 2007 lämnade gruppen för gott hade hon i en längre tid gömt sig längst bak på scenen under konserterna och inte gjort en intervju sedan 1997. En av orsakerna till hennes rädsla för rampljuset ska ha varit den knivattack som lillasystern Jenny utsattes för av en stalker redan 1994.

– Vi har egentligen haft det jätterörigt sedan dag ett, det var ett test att bli världsetta och superkändis. Jag gillar att resa och träffa folk, men Malin tyckte inte det var roligt alls. Hon mådde inte bra, säger Ulf Ekberg.

Och tumultet har fortsatt. I samband med Ace of Bases comebackturné 2007–2009 började de kvarvarande medlemmarna att jobba på nytt material. Men enligt Jenny Berggren fick hon inte delta i låtskrivandet.

Så hon satsade på en solokarriär.

– De har inte velat ha mig med, sa hon nyligen till Nöjesbladet i samband med lanseringen av sin egen skiva.

Beredd att kämpa

Ulf Ekberg däremot skyller avhoppet på att Ace of Bases musik kräver två kvinnliga röster – och att Jenny Berggren vägrade dela sången med någon annan:

– Har man bara en leadsångerska och hon aldrig kommer till studion så är det inte så lätt att vara ett band. Det optimala hade varit att ta in en tjej till, men hon ville vara ensam.

Och nu fortsätter de två upphovsmännen att jaga vinning i Ace of Bases namn – trots att Jenny Berggren tydligt uttryckt att hon tycker att gruppen, med de nya sångerskorna, borde kalla sig något annat.

– Jag hoppas att de här tjejerna har det bra, säger hon.

Ulf Ekberg är beredd på att kämpa i motvind.

– Det kommer nog alltid att finnas åsikter om oss i det här landet. Vi är definitivt inte kreddiga nog för att få med etablissemanget, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN