Modernt – och coolt

Tysk 3D-teknik välter Slottsskogen med tredimensionell urkraft

Kraftwerk.
Kraftwerk.

3D-effekterna är coola men känns som en bonus.

Det är givetvis Kraftwerks alltid lika häpnadsväckande moderna musik som gör det här till en bländande final på Way Out West.

Den glasögda publiken.
Den glasögda publiken.

Alla får 3D-glasögon i entrén och bara synen av en hel publik i vita pappersbrillor är i sig magnifik.

Och givetvis är det självklart för ett band som Kraftwerk att omfamna 3D-tekniken. För även om huvuddelen av låtarna är 25 år eller äldre har Kraftwerk aldrig handlat om nostalgi.

Det de gör är snarare ett slags retrofuturism, som minns historien men är lika mån om att uppdatera sig själv.

Satellit gör utfall

3D adderar en väldigt logiskt extra dimension till de fyra popmaskinisternas legendariska filmprojektioner på scen. Och det är tveklöst väldigt coolt när robotarna på skärmen vrider ut armarna mot publiken i ”The robots”, en satellit håller på att sticka oss med spetsen i ”Spacelab” eller när vi får hoppa in i en folkvagnsbubbla som rullar rakt in i omslaget till ”Autobahn”.

Men det är, som alltid med Kraftwerk, känslan av hur vansinnigt modernt allt de har gjort fortfarande låter. Vilket förstås beror på att deras musik har borrat sig så djupt in i så mycket av dagens pop.

Nämner Fukushima

I ”Planet of visions” uppmärksammar Düsseldorf-ikonerna – här är ordet ”ikon” verkligen på sin plats – kopplingen till Detroit-technon med orden ”Detroit, Germany, electro”.

Och inbitne kärnkraftsmotståndaren och ende kvarvarande originalmedlemmen Ralf Hütter nämner numera givetvis Fukushima i ”Radio-activity”.

Fast som vanligt handlar Kraftwerk främst om hur simpla melodier och elektroniska rytmer kan kännas så djupt mänskliga och svänga ännu djupare.

I ”Trans-Europe express” och ”Musique non stop” får de till festivalens mäktigaste groove.

Och man behöver inte titta längre än till alla smartphones i luften för att förstå att bandet med låtar som ”Computer world” och ”Computer love” på flera sätt är mer relevant än någonsin i dag.

Alla låtarna

The robots

Spacelab

Metropolis

The man-machine

Numbers

Computer world

Planet of visions

Autobahn

Tour de France

Computer love

Radio-activity

Trans-Europe Express

Its more fun to compute

Boing boom tschak

Techno pop

Musique non stop

Kraftwerk

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Scen: Flamingo. Publik: Förmodligen de allra flesta av de 27 000 som är här. Längd: 95 minuter. Bäst: ”Radio-activity”. Sämst: Well, det hade kanske möjligen varit kul att höra ”The model” också.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN