Så ska festivalen stoppa sexövergreppen

avLinn Elmervik

”Problemet är inte isolerat till festivaler”

1 av 4 | Foto: Stefan Jerrevång
Polis på årets Bråvallafestival.

Den svenska festivalsommaren har kantats av sexuella övergrepp och våldtäkter.

Nu ordnar Träckstocksfestivalen i Skellefteå panelsamtal för att diskutera mansrollen.

– Vi hoppas att vi män som inte är förövare börjar ta vårt ansvar, säger Nils Andrén, festivalgeneral.

Tolv sexuella övergrepp anmäldes efter Bråvallafestivalen. 35 efter Putte i Parken.

Den stora mängden övergrepp och våldtäkter på svenska festivaler i sommar har blivit en världsnyhet och flera organisationer har kritiserat arrangörerna för den bristande säkerheten.

Nu ordnar Träckstocksfestivalen i Skellefteå panelsamtal för att diskutera mansrollen, normer och vad män kan göra för att skapa tryggare festivaler.

– Redan efter övergreppen på festivaler förra året började vi jobba med hur vi ska få en trygg och trevligare festival för alla. Men efter det som har hänt i år vill vi göra ännu mer och lyfta debatten och diskussionen, säger Nils Andrén.

”Problemet förekommer överallt”

Samtalet är ett steg på vägen mot ett samhälle utan övergrepp.

– Vi hoppas att det kommer folk som vill lyssna och att vi kan skicka en signal om att vi tycker att det är här är viktigt att prata om.

Trästocksfestivalens arrangörer hoppas att män ska ta ett större ansvar för det sexuella våldet. Både på festivaler och i samhället.

– Problemet är inte isolerat till festivaler. Det förekommer där, men det förekommer överallt, på stan och på klubbar. Vi hoppas att det kan göra att vi tar tag i det här och skärper till oss, och att framför allt vi män som inte är förövare tar vårt ansvar och inte blundar för dem som är riskzonen eller som kanske till och med gått över gränsen, säger Nils Andrén.

”Har varit förskonade”

Trästocksfestivalen är inget undantag från problemet med sexuella övergrepp.

– Vi har varit rätt så förskonade jämför med andra festivaler. Vi har en ganska stor åldersspridning och det har varit ganska lugnt. Men det har absolut förekommit och mycket visar på att mörkertalet är stort, säger Nils Andrén.

Trästocksfestivalen arrangeras den 22-23 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM