– Vi beslutade att skärpa oss

ROCKBJÖRNEN

Kings of Leon om det hårda festandet och vändpunkten i karriären

HULTSFRED. Kings of Leon festade hårt och valde ut nya tjejer efter varje spelning.

Men efter att ha bestämt sig för att satsa allt blev de i stället ett av världens största rockband.

– Vi tvingades till en vändpunkt, säger Nathan Followill till Nöjesbladet.

Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
Nathan Followill i Kings of Leon har lagt rock’n’roll-livet bakom sig.

Kings of Leon har haft en rätt krokig väg till toppen. De hajpades redan för sex år sedan av tidningar som Rolling Stone och NME medan de turnerade runt och levde på musiken. Men det sista, stora steget kom inte.

– Vi fick se flera av våra kompisar slå igenom, bli stora och sälja miljoner skivor. Det fick oss att undra varför vi inte gjorde det, berättar trummisen Nathan Followill som träffade Nöjesbladet innan konserten på årets Hultsfredfestival tidigare i sommar.

Väldigt unga

Samtidigt hade ”familjebandet” Kings of Leon fått sitt första genomslag som väldigt unga, med allt vad det innebär.

Nathans lillebor Jared Followill var bara 15 år och kusinen Matthew Followill 16 då allt började snurra.

Frestelser i form av sprit och kvinnor fanns i varje hamn och resultatet blev fest varje kväll. Efter giget bestämde de vilka tjejer som skulle följa med på efterfest.

– Javisst, varje kväll. Vi levde rock’n’roll ett bra tag, säger Nathan.

Satsade allt

Vändpunkten kom efter att bandet tröttnat och bestämt sig för att satsa allt.

– Vi kom till den punkten där vi hade festat så hårt att vi antingen kunde förbli kända som bandet som festar och inte bryr sig om musiken, eller så kunde vi skärpa oss, jobba hårt och turnera. Vi tog ett beslut om det senare och det lyckades ju. Nu har vi flickvännerna med oss på turné i stället, berättar Nathan.

Med senaste plattan ”Only by the night” har de också fått det där världsgenombrottet som alla väntat på. Enligt officiella siffror har de sålt över 4 miljoner exemplar av skivan.

8 låtar klara

Kings of Leon har även 8–9 nya låtar klara till nästa album. De har på egen hand utvecklat ett unikt sätt att orka skriva nya låtar medan de reser runt världen.

– Vi spelar fram nya låtar under soundcheck och spelar in oss själva. Efter turnén lyssnar vi igenom allt och det vi gillat har vi såklart spelat extra mycket, så de låtarna finns på flera inspelningar. Sen går vi in i studion och kan jobba rätt snabbt.

ARTIKELN HANDLAR OM