Inga andra liknar Malena Ernman

1 av 3
ROCKBJÖRNEN

DALHALLA. Malena Ernman badar i 11-gradigt vatten. Hon sjunger operadisco ur Bruce Willis-film klädd i blå Dolly Style-peruk.

Rör sig mästerligt mellan opera, visa, pop och Prince.

Mer? Hon är rolig också.

Malena Ernmans musikaliska blandning liknar inga andra, och årets upplaga med Sarah Dawn Finer som sparringpartner är en av de bästa.

Båda sjunger fantastiskt och delar scen med underbara musiker. Bandet svänger lika coolt i ”Visa från Utanmyra” som i Michael Jacksons ”Thriller”. Med de magnifka blåsarna Magnus Lindgren och Janne Bengtson gör hon underhållande minipjäser av ett par sånger.

Låtar om folk som flyttat hit

”Sverige” heter Malena Ernmans utmärkta färska album. I konserten finns sånger om svenskar som lämnade hemlandet, som ”Emigrantvisan” och ”Barndomshemmet”.  Där finns låtar av folk som flyttat till Sverige, och Sarah Dawn Finer gör en fantastisk blå version av Cornelis Vreeswijks ”Somliga går med trasiga skor”.

På skivan sjunger de Jocke Bergs ”Sverige” som duett, och den blir en stark avslutning före paus.

Hyllar Prince

Det här är levande musik som verkligen lever. I ett perfekt samspel mellan alla på scen. Här och nu. ”Phantom of the opera”? Malena Ernman gör kvinnliga rollen i en duett med Sarah Dawn Finer som Fantomen. ”The fifth element diva dance” ur Luc Bessons film får liv. Ett par egna kompositioner passar fint in i helheten.

Finalen är ett medley av Prince-låtar. De hyllar honom med ”Raspberry beret”, ”1999”, ”When doves cry”, ”Purple rain”. Och ”Nothing compares 2 U”.

Det kunde vara rubrik här också. Inga andra liknar Malena Ernman.

ARTIKELN HANDLAR OM