Bråvalla 2017

Nause om Bråvallas uppehåll: ”De onda människorna vinner”

Artisterna om att festivalen ställs in 2018

Av: 

Cecilia Wugk

Frida Söderlund

Mathilde Albinsson

Jakob Meijer

ROCKBJÖRNEN

Beskedet slog ner som en bomb bland såväl artister som festivalbesökare.

Bråvallafestivalen ställs in nästa år. Orsaken är de anmälda sexbrotten, meddelar arrangören FKP Scorpio på fredagen.

– Jag tycker att sånt inte ska ske, för då vinner de onda människorna, säger Jacob Criborn i houseduon Nause.

Bråvallafestivalen kommer inte hållas nästa år – på grund av alla anmälda sexbrott. Det meddelade arrangören FKP Scorpio på lördagen.

Efter beskedet är stämningen bland artisterna, som Nöjesbladet varit i kontakt med, dämpad.

– Det är för jävligt men också ett uppenbart nödvändigt beslut för att snubbar inte kan bete sig. Det är trist att de ska få vinna. Men samtidigt kan de inte få fortsätta så här. Så jag tycker det är ett bra ställningstagande, säger Sonny Fahlberg från duon Norlie & KKV som ska spela på lördagen och fortsätter:

– Jag skäms för att vara man i en sådan här situation. Jag förstår inte hur andra män kan göra så här mot kvinnor. Det är fruktansvärt.

”Då vinner de elaka”

Jacob Criborn och Leonard Scheja i houseduon Nause tycker dock att beslutet om att ställa in nästa års festival är tråkigt.

– Jag tycker att sånt inte ska ske, för då vinner de onda människorna. Det är tredje året vi är här och haft så otroligt roligt och  vill jättegärna komma tillbaka och när det komma sådana människor och gör en sådan sak så blir jag väldigt arg, säger Jacob.

– Det är uppenbarligen ett stort problem när så mycket människor samlas och det är ju aldrig okej, så jag förstår ju resonemanget bakom det. Men som Jakob säger är det jävligt tråkigt att det ska påverka resten av de skötsamma och festglada människorna, säger Leonard.

Jacob flikar in:

– Då vinner de elaka.

– Så är det. Men det är ett beslut som Bråvalla måste ta. Och det får man respektera, säger Leonard.

Vad krävs för att det här ska få ett slut?

– Jag tror det handlar om empati, tänka några steg längre och förstå att det finns gränser och förstå att människors integritet är väldigt viktigt.

– Ondskan kommer alltid att finnas i någon typ av form men så länge man uppmärksamma det och visa att det finns ett problem så tror jag det går att göra mycket för att åtgärda eller minska det i alla fall.

Även Linnea Henriksson vill uppmana till större empati.

– Vad fan håller man på med när man inte förstår att någon annans kropp inte är ens egen? Snälla, ta ett varv runt er och kolla vem som står där. Bli kompis, så ni vågar säga till när ni känner er otrygga. För så här ska vi inte behöva ha det, säger Linnea Henriksson från scenen.

”Vad är det för jävla fel på vissa människor med kuk?”

Och fler artister och kända profiler reagerar på sociala medier.

”Vad är det för jävla fel på vissa människor med kuk?! Jag söker med ljus å lykta efter alla manliga feminister som kan tala om för sin "broder" hur man ska bete sej. Fan”, skriver sångaren Lina HedlundInstagram.

”Att ställa in Bråvalla 2018 pga sexuella övergrepp är det bästa jag har hört. Sätt ner foten mot alla svin som tar sig sådana friheter!!!”, skriver sångaren Andreas WeiseTwitter.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Rockbjörnen

/

Bråvalla 2017

LÄS VIDARE

Håkan i stor intervju: ”Sex och Hellström hör inte ihop”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bråvalla 2017

Bråvallafestivalen

FKP Scorpio

Håkan Hellström

Sexualbrott