Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Rods show handlar bara om ... show

Av: 

Marcus Grahn

ROCKBJÖRNEN

Publikfriaren Rod Stewart har en enda sak i skallen

Rod Stewart har bara en sak i skallen:

Show.

Kan han inte få tänka lite mer på sig själv?

Allt handlar om showen. Rod Stewart vill att publiken ska bli nöjd. Han är snorig och kämpar med rösten, men han tar igen det med infall, utfall, självironi och skratt. Han lämnar scenen när körtrion sjunger ”Soul man”. Han har låtit bygga en snyggt vit scen, kal och högblank som ett innerstadskök. Han har ett band med 13 medlemmar, som ger alla låtar samma lyx. Han sjunger de hits som flest vill höra, och han väljer covers som kan höja stämningen.

Underbart prestigelös

Det underbara i det är hur lite prestige han visar.

Det tråkiga är hur lite av sig själv han visar.

För första gången på decennier är han ju aktuell med ett album med egna låtar. Även om det inte är hans livsverk präglas det av det som grep honom när han skrev sin själv­biografi: den sanna lusten att berätta sin historia. Jag skulle gärna höra honom tolka skilsmässovåndan ”It’s over” eller ”Brighton Beach”, om mamman till det barn som han var med om att adop­tera bort när han var ton­åring.

Starka känslor

En av kvällens starkaste stunder är också den nya ”Can’t stop me now”. Där står han under en bild där han omfamnas av sin pappa. På fotot är Rod i 30-årsåldern och hans far har några få år kvar att leva. Nu har den unge sångaren fyllt 68, men meddelar att ingen kan stoppa honom. Ord snarlika dem som han 37 år tidigare skrev i ”Tonight’s the night (gonna be alright)”, som han fortsätter med.

En annan topp är när en stråkorkester gör entré, Julia Thornton sätter sig vid harpan och ”The first cut is the deepest” får följas av ”Have I told you lately”. En stillsam följetong om det där de kallar kärlek.

Lever på känslan

Turnén heter ”Live the life” och konserten lever fint på känslan av att se en 68-åring rulla runt i grön kostym, omgärdad av låtar från en tidsperiod på 50 år. Och när han i finalen tar på sig cowboyhatt, släpper ballonger från taket och sjunger ”Da ya think I’m sexy?” projiceras hans Rolling Stone-citat från 70-tal­et över scen­en:

”Jag vill inte sjunga ’Da ya think I’m sexy?’ vid 50 och bli en parodi på mig själv.”

STEWARTS LÅTLISTA

Can’t stop me now

Tonight’s the night (gonna be alright)

This old heart of mine

Twistin’ the night away

You wear it well

Rhythm of my heart

Forever young

The first cut is the deepest

Have I told you lately

The killing of Georgie (part I and II)

I don’t want to talk about it

Finest woman

Sweet little rock & roller

You’re in my heart (the final acclaim)

Soul man

Hot legs

Maggie May

Baby Jane

Sailing

Da ya think I’m sexy?

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen