Sommaren börjar med gummistövlar

ROCKBJÖRNEN

Per Magnusson om sin festivalromans

HÄSSLEHOLM. Sommarens första festival är speciell.

Det är starten på en evigt återkommande romans i gummistövlar, omöjlig att förneka, även för den som slutat tälta i träsk.

Foto: Per Magnusson.

Bilen rusar genom bländande gula rapsfält och overklig för sommargrönska. Svischar förbi metropolerna Höör och Vinslöv och halvsovande tonåringar som säljer överprisade jordgubbar från campingstolar.

På bilstereon sjunger Edwyn ­Collins ”The campaign for real rock”.

”Yes yes yes it’s the summer ­festival

The truly detestable

Summer festival”.

Sången har följt mig till festivaler sedan jag var för ung för att förstå texten. Edwyn Collins sjunger ju att festivaler är ganska frånstötande saker. Men för mig har sången fortfarande en annan aura.

Minnen spelas upp som en kornig Super 8-film. Konserten med Suede på min första Hultsfredsfestival. Ett blött tält på obehörigt avstånd från bajamajorna. Soluppgången vid en småländsk sjö.

Jag borde naturligtvis hålla med Edwyn Collins nu när jag blivit äldre och klokare. Att åka på festival borde ses som ett smutsigt straff, sedan länge bytt mot rena lakan och helpension på Ibiza.

Men bilen stannar i Hässleholm i?år igen.

Sommarens första festival doftar av blött gräs, kanske också av mindre angenäma saker. Pojkar och flickor med tygpåsar strålar ikapp med popmusik från alla väderstreck.

First Aid Kits förnämliga harmonier. Den välsmorda fest­maskinen Fibes, Oh Fibes! Dead Prez klassiker­kavalkad. Maskinens smattrande attacker. Anna von Hausswolffs ojämna kamp mot raggarträffen.

När de sista tonerna av Familjen fångas upp av vinden och ebbar ut över göingebygden är Siesta slut, men rocksommaren har just börjat.

Redan på onsdag tar den mig till Köpenhamn och en konsert med The Drums. Den fortsätter med ­Gorillaz och självaste Prince på Roskilde, mellanlandar med M.I.A. och Paul Weller på västkusten och slutar med ett återförenat The Libertines i Leeds.

Sommaren slutar som den börjar. I gummistövlar.

ARTIKELN HANDLAR OM