Förvandlar festivalen till en svartklubb

Foto: Rappar som kulsprutor Frej Larsson och Herbert ”Afasi” Munkhammar i Masinen ser lite hårdare ut än vad de är – och det vinner de på. Foto: EMMA SVENSSON/ROCKFOTO
ROCKBJÖRNEN

Hässleholm. Maskinen.

Jag behöver egentligen inte säga mer än så. Duon är vad de heter.

Det är en förbluffande uppslutning framför Chili-scenen. Så trångt att jag sitter som ett frimärke på en signalgul ordningsvaktsväst. Maskinen har verkligen nått ut till indiemassorna med sin mix av favela-funk och ett disko på Ronneby Brunn.

Själva har de liknat sin musik vid Kalle Anka på speed. Och när vi ändå är i Ankeborg – Hacke Hackspett framstår som en ganska laidback fågel i jämförelse.

Duon piskar upp en frenetiskt repetitiv extas. De behöver inte 50 Cents samplade skottkaskader. Frej Larsson och Herbert ”Afasi” Munkhammar rappar båda som kulsprutor.

Vinner på hårdhet

I symmetriskt svarta hoodies och med en bas så djup att man kan känna den i Vinslöv framstår Maskinen som lite hårdare än vad de egentligen är. Det vinner de på. På så vis skalas den lätt spexiga tonen i texterna bort.

Alla kan orden

I Hässleholm är Maskinen osvikliga hjältar. Här är ”Undan för pundarn”, ”Kärlek vid sista ögonkastet” och, såklart, ”Alla som inte dansar”, hitsen som alla kan vartenda ord i. Frej och Afasi får betalt för att förvandla hela Siestafestivalen till en Möllevångsk svartklubb. Och männen i de gula västarna kan bara passivt se på.

ARTIKELN HANDLAR OM