I stället för buss – turnémopeder

ROCKBJÖRNEN

”Ibland rullar de – ibland inte”

1 av 3 | Foto: PRemiäråk Idde Schultz, Ronny Eriksson, Staffan Hellstrand och Anna Stadling drar ut på vägarna i augusti.

Nu har sommarens mest udda rockpaket rullat i gång: Packmopedsturnén.

– Det här är uppfriskande för kropp och själ, säger Uno Svenningsson.

Nio städer.

Tio konserter.

Och sex artister på lika många packmoppar.

När Packmopedsturnén drog i gång i Hagfors i går var det för trettonde gången sedan debuten 1992. Det som startades som något av ett skämt av visartisten Göran Samuelsson har blivit en svensk sommartradition.

Blygsamt upplägg

– Det har blivit kult. Det är en opretentiös turné, kul att spela med. Och det är så fruktansvärt kul att köra moppe, säger Uno Svenningsson.

Upplägget är lika enkelt som det är blygsamt. Artisterna åker moped ihop till gigen, spelar “på dörr”, och delar sedan broderligt på gaget tillsammans med turnéns fyrmannaband.

Ibland blir det en bra slant; ibland inte.

– Man gör det ju inte för pengarna. Man gör det för att det är så mysigt och kul. Och för att man får lära känna andra artister på ett bra sätt, säger Uno.

Staffan Hellstrand håller med:

– Man kan ju varje hörn av E4:s asfalt i hela Sverige vid det här laget. Det är skönt att kunna åka runt i sakta mak på små grusvägar och få se naturen.

Moppen gick sönder

Mopederna i fråga lånas ut till artisterna av Göran Samuelsson, och är av modell äldre. Något som kan ställa till problem ute på landsvägarna.

– I fjol gick Niklas Strömstedts moppe sönder. Jag fick lägga upp den på mitt flak och transportera den i åtta mil, minns Uno Svenningsson

– Ibland rullar de, ibland inte. Men det här är kul. I en buss med air condition ser man ju inget av landet, säger Ronny Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM