”Hans fans är bäst, är ingen idé att leta mer”

ROCKBJÖRNEN

Nöjesbladets musikskribent om sina Rockbjörnenfavoriter

1 av 7

Har du röstat på dina Rockbjörnenfavoriter?

Om inte är det hög tid.

Här är Nöjesbladets musikskribent Rebecka Ljungs favoriter till årets nallar.

Årets kvinnliga liveartist

Nicole Sabouné

Sångrösten, som utvecklats något enormt sedan ”The voice”, kommer verkligen till sin rätt när hon framför de mörka, suggestiva låtarna från albumet ”Miman”.

Årets manliga liveartist

Kristian Anttila

Outtröttligt turnerande Kristian Anttila får nästan den uppmärksamhet han förtjänar nu, med sitt senaste självutlämnande, mörka album. Publiken brukar vara enig; Han berör som ett helt band, med enbart sammetsröst och en gitarr.

Årets livegrupp

bob hund

”Jag har slutat skilja på verkligt och overkligt/Annars skulle jag inte ha nåt annat för mig” pratsjunger Thomas Öberg – bandets sångare sedan drygt 20 år. Och nog suddas verkligheten när bob hund har publiken i sitt grepp.

Årets genombrott

Maja Francis

För sagorösten och det bittersöta skimmer hon sprider omkring sig när hon greppar micken … Det är väl här jag ska jämföra med Kate Bush, men Maja Francis kan själv.

Årets svenska låt

”Åt helvete med allt” av Nord & Syd

På pampigt popkomp sjunger Julia Hanberg: ”Jag såg nåt värt i dig, men alla har fel ibland/Åt helvete med allt som du hört och köpt och sagt…”. Krocken mellan ljuv musik och argbitter text på svenska är klockren.

Årets utländska låt

”I can't give everything away” av David Bowie

Vilket storslaget farväl. Bowie var magisk in i det sista. Sista spåret på ”Blackstar” är det bästa, tycker jag. Fräscht och eget, men det ger också en tidsresa, då munspelssolot kommer från när han skapade odödliga klassiker i Berlin.

Årets konsert

Kite på Cosmonova, 21/9 2015, Stockholm

Vi som gapade när superduon Nicklas Stenemo (The Mo, Melody Club) och Christian Berg (Strip Music, Yvonne) svepte iväg oss till en annan värld, med projektioner, dansare och otroliga sånginsatser, är nog överens om att det slog alla arenagig.

Årets hårdrock/metal

Nej

Det tunga, svinförbannade mörkret som växer när Pascal-bekanta Mimmi Skog med kolleger kombinerar trumset med två elbasar, kan stundvis klassas som metal, stundvis postpunk – eller bara överjordiskt buller. Äntligen något som låter som inget annat.

Årets fans

Håkan Hellström-fansen

Det är väl ingen idé att leta efter värdigt motstånd när Hellström-fansen – det vill säga sisådär halva Sverige? – laddar i flera månader och sedan slår nya rekord på Ullevi, för att än en gång dansa med Håkan från Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM