Tove samlar styrka inför USA-turné

ROCKBJÖRNEN

Allt rasade samman: Jag åkte bara runt, runt, runt

1 av 3

När hajpen blev som störst rasade allt samman för stjärnskottet Tove Styrke.

Nu är hon tillbaka på de stora scenerna – bättre rustad än någonsin.

Hon hade singlar på topplistorna, stora turnéer och blev omnämnd som ett av de tio hetaste namnen av New York Post. Men att slå igenom som 16-åring tär på kropp, psyke och motivation – vilket Tove Styrke bryskt fick uppleva.

– Jag åkte bara runt, runt, runt och kom till en punkt när det inte funkade längre. Jag släppte allt, sjukskrev mig och flyttade hem till Umeå för att inte göra någonting alls. Det var ett tufft beslut men jag behövde verkligen hitta mig själv, säger hon.

Egen kampsång

Under tiden i Umeå lärde hon sig vad som krävs för att klara av den tuffa musikbranschen – att sätta egna gränser. Det var också det som tog henne tillbaka till strålkastarljuset.

– Jag har en helt annan grund att stå på nu, egna villkor och en egen vision om vad jag vill göra. Jag har aktivt sökt upp personer som jag vill jobba med, säger hon.

I juni släpper hon albumet "Kiddo", en elektronisk blandning kantad av glädje och ilska mot maktstrukturer. Låten "Borderline" är skriven som en egen kampsång.

– Den handlar om att ta strid mot hierarkier och patriarkatet. Vårt samhälle är långt ifrån jämställt och det kvinnor gör värderas inte lika högt, vilket gör mig väldigt frustrerad. Jag hoppas att människor kan ta till sig budskapet och bli stärkta av det.

Stora spelningar väntar

Innan skivan når butikerna ska den först marknadsföras på turnéer runt om i världen. På den stora festivalen South by Southwest i USA i mars är Tove Styrke en av tolv svenska kvinnofrontade akter.

– Visst är det kul! Just nu är det ett uppsving med fantastiska kvinnor som gör otroligt bra musik, så jag försöker bara omfamna stunden. Det är väldigt inspirerande att omge sig med människor som kan ta musiken och en själv framåt, säger hon.

Och framåt ska hon. Bland annat refererar det amerikanska magasinet Time till henne som "den svenska popstjärna ni måste känna till i vår".

Christoffer Urborn/TT

ARTIKELN HANDLAR OM