Peter Jezewski om SD-spelningen: ”Jag kan inte ångra det”

1 av 7 | Foto: Marcus Ericsson
Peter Jezewski.
ROCKBJÖRNEN

Peter Jezewski firar 40-årsjubileum som artist.

Det uppmärksammas med en stor show med The Boppers-klassiker, nyskrivna låtar och en stjärnspäckad gästlista.

Men i fjol blev han avbokad från spelning efter spelning efter att ha spelat på Sverigedemokraternas sommarfestival.

– Om dörrarna tidigare var ganska stängda, så var de ju nu dessutom låsta, säger han till Nöjesbladet.

Peter Jezewski, tidigare medlem i kultbandet The Boppers, fyller 40 år som artist i år. Han firar med en dagslång jubileumshow på Stora Skuggan på Djurgården den 22 juli där såväl The Boppers-klassisker som nyskrivna låtar står på repertoaren. Och gästlistan är stjärnspäckad – artister som Annika Ljungberg, Chris Andrews och Susie Päiviärinta medverkar dessutom. Och Kalle Moraeus förväntar sig en påringning, säger han i ett klipp på Facebook som Peter Jezewskis sambo Anneli Strand visar på mobilen.

Vinden börjar alltså vända för Peter Jezewski. För knappt ett år sedan hade artisten svårt att få spelningar. Han hade tackat ja till att spela på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg. Därefter kom den ena avbokningen efter den andra.

– Jag spelar för mitt uppehälle. Den här gången var det för ett folkvalt parti, jag skulle inte spela för IS eller något terroriststämplat eller brottsligt. Jag har spelat i fängelser för mordbrännare och våldtäktsmän. Ingen brydde sig. Då är jag i stället en god människa, som spelar för dem. Det får jag inte ihop, berättar han.

”Har verkligen drabbat mig”

Han skulle ha uppträtt under fem julspelningar på Hotell Gustaf Fröding i Karlstad i december. När Peter Jezewski gick ut och sa att han sympatiserar med Sverigedemokraterna, valde hotellet att avboka samtliga spelningar.

– Jag är inte rasist, fascist eller nazist. Min pappa stred mot nazism i andra världskriget och jag är själv polack. Men jag sympatiserar men några av frågorna, som invandringspolitiken eller frågorna de driver för fattigpensionärerna. Jag har lirat på dementboenden gratis, till och med i Florida, bara för att få ge dem något. Det är en hjärtefråga. Men jag propagerar inte och jag sprider inget politiskt budskap.

Han fick senare en ursäkt av hotellkedjan Best Western, som Hotell Gustaf Fröding är knuten till, och en ny inbjudan om att spela. Men då var skadan redan skedd, menar han.

– Det här har verkligen drabbat mig. Jag har ju en viss image. Man har liksom en utstrålning som man kanske hajar till för. Men om dörrarna tidigare var ganska stängda, så var de ju nu dessutom låsta. Många journalister tycker att jag har gjort fel. Det är en PK-maffia.

”Kan inte ångra det”

Ett mediedrev, menar Peter Jezewski. I takt med skriverierna i tidningarna åkte affischerna om hans pågående turné ”Rocken tog mitt liv” ner från anslagstavlorna. Hans tidigare bandkamrater i The Boppers tog dessutom avstånd ”å det grövsta” från honom, berättar Peter.

Drabbades du ekonomiskt?

– Mycket. Det var bra illa.

Hur pass illa?

– Om man jämför med året innan låg vi fyra miljoner plus. Men det gjorde vi definitivt inte efter det här. Det är miljonförluster det handlar om, flikar sambon Anneli Strand in.

– Så länge vi klarar oss tänker jag inte på det. Det är inte pengarna jag gör det för. Mina kickar får jag av musiken, förklarar Peter Jezewski.

Ångrar du att du tackade ja till spelningen?

– Nej, jag kan ju inte det. Min son frågar också det, men jag är inte uppfostrad så. Det är synd att det blev sådana konsekvenser, men jag kan inte ångra det.

ARTIKELN HANDLAR OM