Schemakritik mot Way out west: ”Funderar på bojkott”

ROCKBJÖRNEN

Besökaren Margareta: ”Det är skandal”

1 av 2 | Foto: ADAM IHSE/TT
Way Out West.

Sex dagar kvar tills Way Out West kickar igång för i år.
Men ännu är det oklart vilka tider artisterna spelar under festivalen.
Flera av besökarna har nu tröttnat på att vänta.

– Jag tycker att det här är skandal, säger Margareta Wallentén, festivalbesökare.

Foto: Privat
Margareta Wallentén är arg.

Det är mindre än en vecka kvar tills den populära Göteborgs-festivalen går av stapeln men än har inget spelschema synts till. Way Out West- besökaren Margareta Wallentén har tröttnat på att vänta på tiderna.

– Det är ju märkligt man sex dagar innan inte kan tala om för publiken när vi ska vara på plats. Jag tycker det här är skandal, säger hon.

Flera gånger har Margareta Wallentén varit i kontakt med arrangören Luger för att få information men utan framgång.

– De hänvisar bara till att schemat inte är klart ännu och att det kommer släppas snart, säger hon.

När Margareta Wallentén besökt andra festivaler, så som Roskilde, Sweden Rock och Stockholm Music and Arts, har spelschemat meddelats ett par veckor innan.

– Jag bor nere i Skåne och måste boka tågbiljetter och ta ledigt från jobbet. Om jag inte vet om artisten jag vill se spelar på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen blir det väldigt svårt för mig att planera. Det här är inte acceptabelt, jag funderar nästan på att bojkotta Way Out West nästa år, säger hon.

”Brukar släppas så här sent”

Ola Broquist på Luger kan inte säga säkert när spelschemat kommer att släppas. Senast på måndag ska det finnas tillgängligt för besökarna. Det är tre dagar innan festivalen börjar.

– Det brukar alltid släppas så här sent. Det har att göra med att det alltid är massa förändringar och korregeringar i schemat och vi vill att det ska vara så korrekt som möjligt när det släpps, säger han.

Ola Broquist kan förstå att besökarna har ett behov av att planera men säger att man efter erfarenhet har dragit slutsatsen att publiken inte uppskattar ”sista minuten”-förändringar.

– De gånger vi behövt byta tid och plats på artister så har folk varit väldigt kritiska till det, säger Ola Broquist.

”Det är jättenonchalant”

Margareta Wallentén tycker inte att det håller som argument. Hon vill hellre få en ungefärlig bild av upplägget än ingen alls. Efter att ha skrivit inlägg på Way out Wests Facebooksida har hon märkt att det är många som håller med henne.

– Självklart kan det bli förändringar och artister som ställer in men nu när det bara är sex dagar kvar måste ju det mesta vara planerat. Det är jättenonchalant mot oss besökare som faktiskt finansierar det hela.

Nöjesbladets musikskribent Håkan Steen förstår att schemaläggningen kan vara en svår nöt att knäcka. En del av bokningarna har kommit väldigt sent. Bara den senaste veckan har artister som Zara Larsson och The Libertines tillkommit medan bandet The Kills har ställt in sin spelning.

– Jag förstår att de vill släppa ett färdigt schema. Folk vet ju i alla fall vilken dag artisterna spelar, det är ju till hyfsad hjälp. Sen är det svårt att lägga ett schema, vissa artister har ju krav på när de ska spela och så, säger Håkan Steen.

ARTIKELN HANDLAR OM