Hultsfred läggs ner

avNinna Prage

Biljettfiasko knäckte den legendariska festivalen

1 av 4 | Foto: Foto: PONTUS HÖÖK
ALLT STÄLLS IN Kent, Scissor Sisters och Erykah Badu är några av artisterna som skulle ha uppträtt på festivalen den 7 till 9 juli. Nu ställs allting in. Orsak: för dålig biljettförsäljning.

Så fick de tunga åren ett slut.

Men utan ljusning i sikte.

Efter ytterligare biljettfiasko gick Hultsfred i natt i graven.

Det skulle ha blivit den 25:e upplagan av pop- och rockfestivalen som en gång var flaggskeppet på den svenska livescenen.

Den 7 till 9 juli skulle artister som Scissor Sisters, Erykah Badu och Kent ha blåst liv i de småländska skogarna vid sjön Hulingen.

Men i går, bara en vecka före startskottet, meddelade arrangörsföreningen Rockparty att årets festival ställs in.

Orsak: för dålig biljettförsäljning.

– Vi trodde fram till slutet av förra veckan att vi skulle nå årets målsättning på 13 000 sålda biljetter. Men under måndagen såg vi att utväxlingen som vi brukar få på sluttampen inte kom. Vi låg på omkring 5 000, säger Rockpartys presschef Håkan Durmér.

Flera miljoner back

Så arrangörerna tvingades sent på tisdagen ta det tunga beslutet att lägga ner Hultsfred.

Vilket innebär finalen på en kavalkad av förlustår som inleddes 2007 när Hultsfred gick flera miljoner back – och fortsatte med ytterligare minussiffror i fjol.

– Det känns givetvis väldigt, väldigt tråkigt. I år tycker jag dessutom att vi hade ett jättespännande program med tolv Sverigedebutanter, säger Håkan Durmér.

– Vi har inte hunnit sätta oss ner och fundera över vad som har hänt. Sedan 2009 har vi tagit bort alla kostnader som inte påverkar upplevelsen, så vi trodde att det här skulle fixa sig.

Nu följer en tid av hårt praktiskt arbete för Rockparty.

Samtliga artister och funktionärer som skulle ha medverkat under festivalen informerades om nedläggningen i går.

”Fruktansvärt tråkigt”

Redan efter förra sommarens kris, då besökssiffran på drygt 23 000 var flera tusen mindre än förväntat och Rockparty varslade alla anställda om uppsägning, befarades att Hultsfred skulle gå i graven.

Då gick kommunen in och räddade festivalen genom att lägga nästan nio miljoner kronor på köp av aktier och anläggningar på området.

För Per Alexanderson, som avgick som festivalchef i samma veva, kom gårdagens besked som en chock.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Det är en kulturinstitution som går i graven. Den stora förlusten 2007 har klart gnagt på organisationen. För Hultsfred som ort betyder det tyvärr väldigt många negativa saker, säger Alexanderson.

ARTIKELN HANDLAR OM