Arvika bokar stort – och tar sedan smällen

1 av 2
Gahan kostar nog en del.
ROCKBJÖRNEN

ARVIKA. För fem år sedan kom en miljonsmäll.

I år kom en till, en bättre, mer välkommen:

En 47-årig man som heter Dave.

Jag vet inte vad Depeche Mode kostar. Jag vet inte vad Dave Gahan kräver för knappt två timmar på en scen. Men jag vet vad pengarna ger, vilken avkastning man får.

En okej konsert, samt revansch.

Arvikafestivalen har aldrig varit en festival som kunnat boka band som Kraftwerk. Det har varit en festival som bokat band som Kraftwerk, och sedan tagit konsekvenserna av det.

För fem år sedan innebar det en ekonomisk förlust på 3,7 miljoner kronor. Viljan var för stor, världen för brutal. Drömmarna skar sig mot den detalj som kallas verkligheten.

I fredags mindes ingen längre.

Aldrig förr har så många människor på samma gång varit på folkpark i Arvika.

Det var kulmen av fyra års ökande framgång.

Festivalgeneralen Olov Hallberg uppskattar att 22 500 personer har varit på plats under helgen. Det är drygt 4 000 fler än i fjol.

Vi är väldigt glada just nu, som han säger dagen efter.

Vad det betyder ekonomiskt vet ännu ingen (förutom, kanske, den som Dave Gahan gav sin faktura till innan poliseskorten tog honom till Karlstad).

Vad det betyder i övrigt vet alla. Det betyder att det här kan fortsätta vara en festival som drömmer vilt, vill och vågar försöka.

Och att Daft Punk och Rammstein lär få se Värmland snart, eftersom det är dem Olov Hallberg nämner som nästa önskebokningar. Och att alla miljonsmällar borde stå i svart kostym och sjunga ”Personal Jesus”.

ARTIKELN HANDLAR OM