Konkurs hotar Peace & Love

ROCKBJÖRNEN

Rihanna kan knäcka festivalens ekonomi

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Kostade Tio miljoner Sedan 2006 har festivalens omsättning ökat stadigt från 18 miljoner kronor till 100 miljoner kronor och vinsten har i stort sett följt den kurvan – tills i år då förlusten är alarmerande 13 miljoner kronor. Artisternas skenande ­gager utgör en stor del av utgifterna. Enligt uppgift kostade Rihannas spelning drygt tio miljoner kronor.

Peace & Love hotas av konkurs.

Nöjesbladet kan berätta att en tredjedel av hela artistbudgeten gick till Rihanna.

– Nu gör vi allt för att rädda festivalens framtid, säger Jesper Heed, grundare och nytillsatt vd.

Vd:n Jesper Heed tror att festivalen kan räddas.

Efter sommaryran har Sveriges största festival hamnat i en djup ekonomisk kris.

Trots drygt 48 000 besökare och en omsättning på 100 miljoner för andra året i rad har Peace & Love i Borlänge skulder till leverantörer som uppgår till 13 miljoner kronor.

Nu måste festivalen komma överens med leverantörerna om att sänka fordringarna till halva beloppet och gå med på en avbetalningsplan.

– Vi arbetar hårt med att komma fram med lösningar som alla mår bra av. Vi har en lång historia med våra partners och hoppas att de tänker att vi har en långsiktig framtid ihop också .Vi har hunnit prata med en stort del av leverantörerna och det känns positivt, säger Jesper Heed, grundare av festivalen och nytillsatt vd.

Dyra satsningar

Enligt honom är en stor orsak till krissituationen de stora satsningar som gjorts på kringverksamheter. En festival på Kuba och ett eget skivbolag är två exempel på kostsamma projekt. Eftersom all verksamhet bedrivits genom huvudbolaget Peace & Love AB har satsningar som egentligen inte har något med själva festivalen att göra indirekt påverkat den.

Och lagt grund för den ekonomiska krisen.

– I fortsättningen ska inte festivalen få betala för olika projekt. De andra verksamheterna kommer att bedrivas separat, säger Heed.

En annan faktor till minusresultatet är de ständigt stigande artistgagerna.

– De stiger med tio till femton procent årligen. Det handlar om att skivbranschen är relativt död i dag och man vill hitta nya sätt för att få intäkter, säger han.

Artistmiljoner

Gagerna är festivalens största utgiftspost och utgör en tredjedel av den totala omsättningen. Det innebär att Peace & Love har betalat ut mer än 30 miljoner kronor till artisterna i samband med årets festival.

Enligt källor landade slutnotan för Rihannas spelning på drygt 10 miljoner kronor, en tredjedel av hela artistbudgeten. En unison kritikerkår sågade världsartisten längs med fotknölarna efter konserten.

– Det kändes väldigt bra när vi gjorde bokningen. Men i efterhand kändes det inte lika bra. Dels var det en väldigt dyr bokning men främst på grund av publikreaktionen och medierapporteringen om spelningen, säger Jesper Heed.

Publiksiffran stiger – liksom utgifterna.

Hoten mot festivalen

Kringverksamheterna: ”Många ­olika projekt utöver festivalen har ­kostat väldigt mycket. Men de avvecklar vi eller sätter på paus.

Organisation/administration: ”Vi har vuxit väldigt mycket de senaste åren och behövt större personalstyrka. Allt har blivit mycket större”

Artistgagerna som uppskattas till 30 miljoner kronor: ”Gagerna har ökat väldigt mycket över tid. Det är ett fritt skenande fall. Men det finns ingen att anklaga, så här ser det ut i en marknadsekonomi”, säger Ronny Mattsson.

Källa: Ronny Mattsson, presschef

2006

+29 000 kr

2007

+300 000 kr

2008

+980 000 kr

2009

-1 600 000 kr

2010

+1 400 000 kr

2011

+1 800 000 kr

2012

-13 miljoner kronor

Fotnot: Siffrorna för åren 2006-2011 är baserade på årsredovisningar. För 2012 är siffrorna baserade på Peace & Loves egna uppgifter.

ARTIKELN HANDLAR OM