I skuggan av Cobain

ROCKBJÖRNEN

Foo Fighters hyllar sin döde vän och bandkamrat på nya skivan

1 av 5 | Foto: Nate Mendel, Pat Smear, Taylor Hawkins, Dave Grohl och Chris Shiflett i Foo Fighters är aktuella med nya skivan ”Wasting light”, där de behandlar saknaden efter Kurt Cobain. ”Nostalgin för med sig både bra och dåliga känslor”, säger Grohl.

Det har gått sjutton år sedan Kurt Cobain tog livet av sig.

På Foo Fighters nya skiva sjunger Dave Grohl om saknaden efter sin vän.

– Jag ser det här bandet som ett barn som föddes efter att någon dog, säger han.

Vid presslyssningen av Foo Fighters sjunde studioalbum är det en låt i synnerhet som får de samlade journalisterna att reagera – åtminstone de av oss som är gamla Nirvana-fans.

Den heter ”I should have known” och innehåller textrader som ”I cannot forgive you yet” och ”couldn’t see the signs, could have but you lied”.

Ända sedan Kurt Cobain tog livet av sig 1994 – endast 27 år gammal – har Dave Grohl, 42, levt i skuggan av sin forne bandkamrat och vän. Året efter bildade Grohl sitt eget band, som mot alla odds lyckades övervinna de ständiga jämförelserna med Nirvana och växte sig så stora att de numera säljer ut arenor.

”Trodde jag skulle dö”

Grohl pratar inte gärna om Cobain. Men efter att ha hört ”I should have known” måste jag fråga: handlar den om Kurt?

– Well...när vi bestämde oss för att göra skivan med Butch Vig, och att vi skulle spela in den i ett garage, så känner man ett visst mått av nostalgi. Och den nostalgin för med sig både bra och dåliga känslor, säger han och skruvar på sig.

– De senaste sexton åren har jag fått börja om på nytt många gånger. Jag har aldrig tidigare varit rädd att börja om på nytt, men det är jag nu. När jag var ung trodde jag jämt att jag snart skulle dö. När jag var fjorton trodde jag att jag skulle dö när jag var sexton, när jag var sexton att jag skulle göra det när jag var arton. Efter ett tag slutade jag tänka så.

– Men det är något med dödlighet... man ser människor försvinna, man ser människor födas. Jag ser det här bandet som ett barn som föddes efter att någon dog. Mycket av texterna på skivan är baserade på det, och på vår dödlighet som ett band. Jag vill inte dö! Vem fan vill dö?

”Fucking fantastisk”

Det något kryptiska svaret till trots – det är svårt att se många av låtarna på nya ”Wasting light” som något annat än nostalgiska återblickar på livet i allmänhet och Nirvana i synnerhet.

Bara valet att arbeta av Butch Vig, som producerade Nirvanas genombrottsplatta ”Nevermind” 1991, är en tydlig fingervisning om att Dave Grohl är villig att besöka det förflutna.

– Det var lite som att sluta cirkeln. Inspelningsprocessen var ungefär likadan. Butch är en fucking fantastisk producent, och en väldigt enkel producent. Det är därför han gör så många bra rockskivor, han förstår och uppskattar det enkla i musiken. På många sätt var det samma sak nu som för tjugo år sedan.

Men ett annat band förstås, och en annan atmosfär, säger Dave Grohl.

– För att nu är vi män. Och det är en annan värld.

ARTIKELN HANDLAR OM