Oscar Zias nervkaos – första framträdandet på en scen på ett år

avMathilde Albinsson

Publicerad:

Oscar Zia framförde Melodifestivaltvåan ”Human” i Allsång på Skansen 2016.

Sedan dess har han inte stått på en scen. I kväll gjorde han scencomeback – på darriga ben.

– Jag har varit väldigt nervös inför det här, säger han till Nöjesbladet efter programmet.

1 av 2 | Foto: Gustav Martensson
Oscar Zia sjunger ihop med Lisa Nilsson.

Oscar Zia var en av Lisa Nilssons inbjudna gäster till specialprogrammet ”Allsångsscenen är din”.

Ett ärofyllt möte som Oscar Zia varit nervös för.

– Det är en stor ära att Lisa frågade mig från första början. Hon har alltid funnits i mitt liv. Mamma lyssnade mycket på henne, säger han och fortsätter:

– Jag har varit väldigt nervös för det här. Men det var en fantastiskt fin kväll som jag kommer bära med mig. Det känns som en karriärstolpe. Hon är ju en av våra största.

Vad var det som kändes nervöst?

– Allt sådant där vanligt, som att kommer jag komma ihåg texten. Sedan känns det som att jag inte har stått och sjungit såhär på väldigt länge.

Senast Oscar Zia uppträdde i ett större offentligt sammanhang var Allsång på Skansen 2016. Då framförde han ”Human”, som han kom tvåa med i Melodifestivalen samma år. Men sedan dess har han varit frånvarande från den svensk musikscenen.

– Jag har jobbat väldigt mycket med P3 och varit väldigt mycket i studion, så jag har skrivit, skrivit, skrivit, slängt och slängt och skrivit, skrivit, skrivit och inte riktigt kommit överens med mig själv om vad jag vill göra. Men nu kommer det musik snart, så jag är stolt och nöjd och det här känns som en bra början, säger han och gör en svepande gäst mot Allsångens kulisser.

I kvällens gästspel på Allsångsscenen gjorde han ytterligare något som han inte är så van vid – sjöng svensk musik och dessutom på skånska.

– Det var väldigt roligt och superkul. Jag ska ju inte lämna mitt modersmål. Det hade varit konstigt om jag börjat med någon slags rikssvenska.

Får vi se dig sjunga mer svenskt på skånska framöver?

– Vi får se, men inte som det ser ut just nu. Jag skriver på, så får vi se.

Vad kan du säga om din nya musik?

– Det är fortfarande för personligt för att jag ska kunna säga något. Det är små embryon som ligger så nära hjärtat, så med risk för att verka flummig så vill jag inte förstöra det med att berätta något just nu. Men det kommer bli grymt.

Hyllar Pride: ”Det är 100 procent viktigt”

Regnbågsflaggorna vajar vid Sollidens scen. Oscar Zia kom ut som homosexuell i februari förra året. Samma år fick han ta emot pris för årets bi/homo på QX-galan på Cirkus i Stockholm, ett pris han tillägnade alla de som ännu inte vågat komma ut ur garderoben. För honom känns det särskilt fint att få medverka i Allsång på Skansen just under Pride-veckan.

– Jag är väldigt glad att Stockholm stad visar sina framfötter vad det gäller Pride, det syns och märks och hörs överallt. Sen är det fortfarande en kamp vi måste ta. Vi ska vara stolta över att vi har kommit så långt, men det finns fortfarande så många frågor. Kanske inte för oss i Sverige, men i resten av världen i länder där personer blir avrättade för sin sexuella läggning vi måste fortfarande vara en förebild för dem. Jag hoppas alla verkligen känner: ”Var inte rädd att delta i Pride”. Det är 100 procent viktigt. Det är lika viktigt som valet.

På lördag går han i paraden – och avrundar under festliga former.

– Jag ska absolut gå i paraden och absolut festa. Jag är fortfarande 20, jag är fortfarande i min ungdom liksom. Det finns inga gränser än, så jag ska festa därefter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM