Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

Into the Factory tvingas ställa in

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Polisen stoppar festivalen på grund av säkerhetsrisker

1 av 2 | Foto: Pressbild
Festivalen skulle hållas i Stora Vika i Nynäshamn.

Festivalen Into the factory i Nynäshamn ställs in.

Polisen anser att festivalen inte går att få säker på grund av riskerna för olycksfall och dödsfall.

– Jag tycker att det är helt skandalöst, säger Mattias Hedlund, initiativtagare till festivalen.

Den elektroniska musikfestivalen Into the Factory ställs nu in, bara två veckor innan start. Festivalen skulle ha hållits i Stora Vika i Nynäshamn på en övergiven cementfabrik.

Till akterna som skulle uppträtt hör bland annat Moodymann, Marcel Dettmann, Nina Kraviz och Rødhåd. Totalt 75 akter skulle ha fördelats mellan den 10 till den 12 augusti.

I ett pressmeddelande från arrangörerna skriver man att polisen lagt in sitt veto mot evenemanget eftersom festivalen inte går att göra tillräckligt säker.

”I sin argumentation anser polisen att det vore omöjligt att skapa ett säkert event. Att folk skulle dö från överdoser och från att klättra och hoppa från höga byggnader på festivalområdet”, står det i pressmeddelandet.

– Jag tycker att det är helt skandalöst. Som arrangör av festivaler både i Sverige och internationellt kan jag inte förstå. Det känns som att vi går tillbaka i tiden 20 år, säger Mattias Hedlund, initiativtagare till festivalen.

”Risk för dödsfall”

I beslutet från polisen framgår det att ansökan om tillstånd för offentlig tillställning ska avslås. Polisen anser att det skulle krävas orimliga polisiära resurser för att hålla evenemanget säkert.

”Genom lokalernas och festivalområdets utformning, i kombination med sannolikheten för en stor del alkohol- eller narkotikapåverkade festivalbesökare på platsen, finns en överhängande risk för skador, olycksfall och i värsta fall dödsfall, i samband med den nu aktuella festivalen”, står det i beslutet.

Enligt Mattias Hedlund har man överklagat men inte lyckats nå fram till en lösning. Nu har man dessutom bestämt sig för att inte hålla festivaler i Sverige längre.

– Utomlands är vi välkomna. Vi får bidrag från stat och polis och kommunen stöttar oss. De flesta från vårt företag är svenskar och vi är inte välkomna i vårt egna hemland. Det känns väldigt dåligt, sorgligt och för jävligt.

Biljettköpare kompenseras

Biljettköpare kommer att kompenseras och få biljetter till andra festivaler av samma arrangör under 2018. De jobbar även på att erbjuda ersättningsfester under helgen som påverkats.

För de som hellre vill ha pengarna tillbaka ber arrangören om tålamod och meddelar att det inte lär kunna ske förrän 2018.

Publicerad:

LÄS VIDARE