Idol-Elin redo att visa vem hon är

Av: Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya debutsingeln ’Shoot ya down’ skvallrar om urban, pop & hiphop

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
Jobbar i studion Efter Idol 2013 åkte Elin hem till Umeå för att vila upp sig. Men i höstas började det klia i fingrarna. Nu jobbar hon med musik igen. ”Jag lever väl drömmen, kan man säga. Min dröm, i alla fall”, säger hon.

Efter ”Idol” försvann Elin Bergman från strålkastarljuset.

I år är hon redo att visa vem hon är utanför tv-mallen.

– Nu vill jag få fram Elin två komma noll.

– Efter ”Idol” var jag väldigt slut. Det var snack om olika program och låtar, men jag tackade nej. Jag behövde åka hem och landa.

Pausade musiken

Sedan Elin Bergman knep andraplatsen i ”Idol” 2013 har det varit ganska tyst. Och det är självvalt. Hon har vilat hemma i Umeå, jobbat i klädbutik, målat och rest. Musiken satte hon på paus.

Men i höstas började fingrarna klia, som hon säger, så med två nya kollegor skrev och spelade hon in egna låtar. Nu är hon redo att bli artisten Elin Bergman.

Färska debutsingeln ”Shoot ya down” är en kaxig poplåt om att sluta ta skit och att inse sitt eget värde. Den skvallrar om hur hennes nya sound låter.

”Har lekt med ljud”

– Det är lite urban, pop­influenser, lite hiphop och trap. Vi har lekt mycket med ljud och samplingar och mycket blås - trumpet och sånt.

– Jag har lite sångrap i vissa låtar, men jag rappar inte direkt. Jag kände för att tona ner det.

Artisten tror och hoppas att hennes ”Idol”-fans gillar vad de hör.

– Alla kan ju inte gilla det man gör, men jag tror att de som följt mig sedan ”Idol” kommer bli nöjda. Den som blir känd via ett tv-program får en slags stämpel, så nu vill jag visa vem jag är i dag. Jag vill få fram Elin två komma noll.

”Lever min dröm”

Fast ”Idol” finns med henne. Tv-inspelningen lärde Bergman om självförtroende, om press och att våga säga nej.

Mer Elin Bergman-musik lär komma under året. Hon lovar inget debutalbum, men har ett antal färdiga låtar.

Att komma ut och spela står på önskelistan, men artisten är också väldigt nöjd med sin vardag som den ser ut nu, med jobb i studion.

– Vad skulle jag göra om jag inte gjorde musik? Jag har ingen aning. Så jag lever väl drömmen, kan man säga. Min dröm, i alla fall.

Blev tvåa i ’Idol’

Namn: Elin Johanna Bergman.

Ålder: 19 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och bror.

Yrke: Artist.

Inkomst: 0 kronor (taxeringsår 2013).

Bakgrund: Skrev sin första låt som barn, gick estetlinje på gymnasiet och kom tvåa i ”Idol” hösten 2013. Sedan sommaren 2014 skriver hon låtar med Victor Rådström (som producerat Miriam Bryant) och Erik Sahlén.

Aktuell med: Första helt egna singeln ”Shoot ya down”. Ett antal konserter är också på gång.

Elin Bergman om…

… singeln ”Shoot ya down”:

”Den handlar om att ’skjuta ner’ de dåliga grejerna i livet. Våga lämna sånt som man vet inte är bra för en och blicka framåt. Det är lite av mitt motto för 2015. När en dörr stängs, öppnas en annan.”

… vad ”Idol” lärde henne:

”Att gå utanför min comfort zone och våga tro att jag kan klara av det. Jag fick bättre självförtroende. Jag gjorde inte exakt det jag vill där, men det är tack vare ”Idol” som jag vet vad jag vill göra nu.”

… den tuffa sidan:

”Folk verkar tro att jag är en tuff tjej med grus i stället för sand i sandlådan. Hehe! Jag kan förstå det, för jag är väldigt ärlig och säger vad jag tycker. Jag skriver oftast på min Twitter när jag vill få ur mig någonting. Men jag är nog en mjukis, faktiskt. Helt ärligt.”

Publicerad: