’Män tror de kan tillrättavisa oss’

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Till slut fick systrarna i Say Lou Lou nog: Vi ville bara bort från alla

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
”VI BESTÄMDE VARENDA GREJ” Elektra och Miranda Kilbey i Say Lou Lou har nyligen släppt sitt debutalbum – trots att de har synts och hörts i flera år. Men nu har systrarna hittat sin egen väg. ”Plattan gick från att alla skulle ha inflytande till att vi bestämde varenda grej”, säger Miranda.

När Say Lou Lou släppte sitt debutalbum ”Lucid dreaming” nyligen hade de redan varit i rampljuset i flera år.

Det tog tid att hitta sin egen väg bland alla snubbar med ”goda råd”.

– Män verkar tro att de kan tillrättavisa oss, säger Miranda Kilbey.

De senaste åren har tvillingsystrarna Miranda och Elektra Kilbey hyllats, turnerat, prytt omslag på kreddiga modemagasin och minglat med Paul Mc­Cartney. Bland annat.

Men uppmärksamheten har haft en baksida också.

– Vi har fått uppfunna oss själva på vägen och man känner sig dragen åt tusen olika håll av tusen olika människor. Speciellt män verkar tro att de kan till­rättavisa oss. Vi tog åt oss i början, säger Miranda.

– När man är en ung tjej och ny på att vara musiker tar sig folk en massa rättigheter. Det är ju inte som att någon skulle säga åt en snubbe i Mando Diao vad de borde göra, fortsätter Elektra.

Eget skivbolag

Efter något år fick systrarna Kilbey nog. De startade eget skivbolag och tillsammans med en utvald skara tog de kontroll över allt från studioarbetet till fotograferingar och musikvideor.

– Vår producent är vår kompis. Vår manager är vår kompis. Det är väldigt närodlat. Vi började med ett gäng kompisar och nu är vi tillbaka till exakt samma gäng, säger Elektra.

– Plattan gick från att alla skulle ha inflytande till att vi bestämde varenda grej. Vi vill bara bort från alla och göra det själva, säger Miranda.

Rockstjärne-föräldrar

Say Lou Lous musik är, som albumnamnet antyder, drömsk och atmosfärisk. Dragningen mot det romantiska och melan­koliska har funnits där ända sedan barndomen.

– Vi läste fucked up böcker och lyssnade på musik som Jeff Buckley och Kate Bush. Namnet Lou Lou är från en barnbok som handlade om en varg som ville bli bästa kompis med kaninerna, men råkade äta upp dem hela tiden. Man blir präglad av det man utsätts för, säger Elektra.

Systrarna har dessutom rockstjärnor som föräldrar. Pappa heter Steve Kilbey och är sångare i australiska bandet The Church och mamma Karin Halberg-Lange spelade gitarr i svenska Pink Champagne på 80-talet.

– Alltså, de är ju inte Leonard Cohen och Madonna. Det är ju mest musiknördar som vet vilka de är, men det är inget vi vill sitta och babbla om för mycket. Men visst, det är kul när folk ser samband. Det kanske är något som sitter i blodet, säger Elektra.

Hyllas av BBC

 Say Lou Lou slog igenom 2012 då deras låt ”Maybe you” spreds som en löpeld på musikbloggarna. Sedan dess har de släppt singlar som ”Julian” och ”Everything we touch”. De har blivit plåtade av kända fotograferna

Inez & Vinoodh till V Magazines förstasida och förra året utsågs de till en av årets mest spännande nykomlingar av BBC.

 På debutalbumet ”Lucid dreaming” har de bland annat samarbetat med producentduon Addeboy vs Cliff och med låtskrivare som Janne Kask, Hannah Robinson och Liam Howe.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN