Världsstjärnan gör ny Sverigespelning – ”Älskar att komma hit”

avFrida Söderlund

Han var skräckslagen inför släppet av ”In my blood”.

Den 15 mars 2019 återvänder Shawn Mendes till Sverige för en konsert i Globen.

Men för första gången har världsstjärnan fått kämpa med ångest som en konsekvens av framgångarna.

– Många killar pratar inte om psykisk ohälsa för att det känns som en sårbar position. Men det är den starka positionen att vara i, säger han.

”Hjälp mig”.

När Shawn Mendes, 19, släppte succésingeln ”In my blood” i mars var de traditionella kärlekshistorierna inte längre där. I stället började musiken med ett rop på hjälp och en historia om en ung kille som drabbats av ångest.

Ett helt nytt utgångsläge för den kanadensiska världsstjärnan.

– Jag minns natten jag släppte låten. Jag var skräckslagen. Mycket räddare än jag någonsin varit tidigare. Och att se folks reaktioner dagen efter, att de gillade den... det var stort, säger han.

Jag hörde dig säga någonstans att det var en risk att vara såhär ärlig. Varför var det en risk?

– För att ingen hört mig prata om sådana här saker innan. Annars handlar det om att jag är kär i en tjej och hon är på andra sidan jorden. När du provar någonting nytt är det alltid läskigt. Jag var rädd att folk skulle tänka att det var så sorgligt att de inte skulle vilja lyssna på det. Men det blev motsatsen.

”Känner press”

Nästa år, den 15 mars, återvänder Shawn Mendes för en konsert i Globen. Han sålde ut den redan förra året, precis som han sålt ut arenor över hela världen sedan genombrottet för tre år sedan. Och som får många svänger ibland framgångskurvan lite för fort.

– Det senaste året har jag försökt smälta det faktum att så många fler har koll på mig och min musik. En sak som var svårt för mig med det nya albumet var att tänka ”hur slår jag det jag gjort tidigare”. Men det handlar ju egentligen inte om det. Anledningen till att jag gjorde de låtarna var inte att jag försökte slå någonting. Men det är en svår grej för mig just nu, att hantera, säger han.

Känner du den pressen, att behöva slå dig själv?

– Ja, såklart. I varje artist så finns det alltid ”den bästa låten”. Just nu är ”Stitches” den för mig, men kanske kommer ”In my blood” att bli det sen. Men det gör inte musiken jag gör nu mindre viktig. Det är en tidsstämpel. Var var jag 2018? Vad ville jag berätta? Det enda jag kom fram till var att vara mer ärlig.

”En sårbar position”

Och pressen har satt sina spår. ”In my blood” berättar om ångesten han inte behövt hantera tidigare.

– Alla kämpar med saker på olika sätt och för mig var det mycket stress, mycket jobb. Jag försökte hantera allt som hände och jag skrev låten för att visa på att du går igenom sådana här saker oavsett vem du är.

1 av 5 | Foto: Stefan Mattsson
Shawn Mendes.

Många kvinnliga popstjärnor pratar om just psykisk ohälsa, men det är inte så vanligt att killar gör det. Varför är det så?

– Jag vet inte. Kanske är det helt enkelt svårt för killar att prata om det för att det verkar som att du sätter dig själv i en sårbar position. Men jag tänker att det är den starka positionen att vara i.

När livet blir tufft, vad gör du då?

– Många glömmer bort att när man börjar rasa neråt i huvudet så är det alltid värre i ens huvud än vad det är egentligen. Du glömmer bort hur lätt det är att ta upp telefonen och ringa någon. Du kan vara på väg att freaka ur och en person kan komma in i rummet och säga två ord och det kommer att hjälpa dig. Hela ditt perspektiv kommer att ändras för att de såg situationen på ett annat sätt än vad du gjorde i ditt huvud.

Den 25 maj släpps artistens tredje album och nästa år återvänder han till Stockholm och Globen. Biljetterna släpps redan fredag den 18 maj klockan 10:00.

– Sverige är en av de första ställena i Europa som började supporta min musik. Jag älskar att komma hit, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM