Oscar Magnusson om sorgen efter pappa Sven-Erik: ”Saknar honom oerhört”

Fina löftet: Ska föra bandets låtskatt vidare

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den folkkäre Sven Ingvars-sångaren Sven-Erik Magnusson somnade in i mars tidigare i år.

I sommarens andra program av ”Allsång på Skansen” hedrade sonen, Oscar Magnusson, hans minne med att framföra låten ”Anita”.

– Det kändes fint att få ge det här till pappa, säger han efter direktsändningen till Nöjesbladet.

1 av 4 | Foto: ANDREAS BARDELL
Oscar Magnusson.

Sven-Erik Magnusson blev 74 år. Han tillbringade 60 av dem som frontman i Sven-Ingvars. Och sonen Oscar Magnusson har varit med på sin pappas spelningar så länge han kan minnas.

– Man har ju sprungit runt på konserterna sedan barnsben både bakom och framför scen och sett på publikreaktionerna att det här verkligen är något som fastnat i folksjälen. Inte minst under de senaste tio åren då jag själv har varit med i bandet, har man reagerat på att det än i dag varit i stort sett fullsatt var vi än har spelat.

Fyllde hela sitt hjärta av pappa

I sommarens andra program av ”Allsång på Skansen” hyllade han sin pappa genom att glänta på locket till den enorma låtskatt som Sven-Erik Magnusson skapat tillsammans med dansbandskollegorna i Sven-Ingvars. Valet föll på ”Anita”, som han framförde tillsammans med gitarristen Staffan Ernestam.

– Det kändes fint att få ge det här till pappa. Det är liksom lite mitt sätt att fortfarande få ha honom nära, säger han och fortsätter:

– Och just ”Anita” känns väldigt mycket pappa för mig. Dels har han tonsatt den, så bara där blir det som en rak linje som går genom honom och mig och vidare ut. Men vi sjöng den mycket ihop också. Den är kanske den enklaste vägen till att jag ska få fylla hela mitt hjärta av pappa.

Han rev även av en hitkavalkad av allsånger: ”Börja om från början”, ”Säg inte nej säg kanske”, ”Min gitarr”, ”Två mörka ögon”, ”Sommar och sol”, Fröken Fräken”, ”Kristina från Vilhelmina” och ”Torparrock”.

– När han gick bort så överöstes vi av fina ord från folk, den magnituden var jag nog inte beredd på även om man faktiskt försökte värja sig lite grann och försöka ha sin sorg för sig själv. Det är otroligt att ens pappa har betytt så mycket för så många. Och generation efter generation har olika minnen. För min generation är det till exempel ”Sommar och sol” och hajk. Det har varit helt galet, men på ett väldigt fint sätt.

Blev det känslosamt i kväll?

– Absolut. Det går inte en dag utan att det är väldigt känslosamt, men i det här fallet är det mer en varm känsla, säger han och utvecklar:

– Att få uppleva folks glädje av att lyssna på en låt som pappa har tonsatt och framfört gör ju så att man känner att det finns något som alltid kommer leva kvar, men som samtidigt ska föras vidare. Att han i 60 år, ett helt liv, har ägnat sig åt att roa och underhålla inger ju en viss respekt och vördnad.

Löftet: Ska föra skatten vidare

Oscar Magnusson berättar att det finns planer på att påbörja ett nytt kapitel i Sven Ingvars-antologin, där han tar över mikrofonen.

– Jag ska inte ta över någonting, utan vi ska försöka föra det här vidare på ett värdigt sätt. Men 60 år ger en ganska stor låtkatalog. Vi har ett digert arbete framför oss. Och jag känner att om jag ska sjunga det här så måste varje låt bottna i mig. Något ska vi absolut göra, men vi får se vad det blir, säger han och fortsätter:

– Jag saknar honom oerhört varje sekund och varje dag. Men för vi det här vidare, så fortsätter han vara närvarande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM