”Ljudförslaget är vansinnigt”

avLotta Glimstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Konsertarrangörer sågar idé om att sänka decibelgräns: Publikens prat skulle höras mer

Foto: Jerker Ivarsson
Tre decibel tystare Socialstyrelsen överväger att sänka ljudnivåerna vid konserter efter en ny utredning som varnar för dolda hörselskador. Det får stark kritik av konsertarrangörer, som Peace & Love-festivalens Ronny Mattsson. ”Om Sverige blir känt för konserter med låg ljudvolym kan det bli svårare att konkurrera med europeiska festivaler”, säger han.

En ny utredning från Social­styrelsen föreslår att ljudnivåerna vid konserter ska sänkas med tre decibel.

Nu sågar arrangörerna förslaget.

– Publikens prat och skrik skulle höras mer än musiken, säger Martin Forssman på Sweden Rock.

Ljudnivåerna kan sänkas på konserter och festivaler i Sverige. Socialstyrelsen överväger att sänka nivån från 100 till 97 decibel sedan ny forskning visat att risken för hörselskador är större än man tidigare har trott.

– Det finns några skrämmande djurförsök, där man exponerat försöksdjur för ljudnivåer som är ungefär jämförbara med vad som uppstår på en typisk popkonsert. Man har gått in och tittat i innerörat och sett att trots att hörseltrösklarna har varit normala igen, så har en kvarstående skada i snäckan funnits kvar, säger professor Stig ­Arlinger till SR Ekot. Han är expert på hörselskade­risker och har undersökt ­effekterna på uppdrag av Socialstyrelsen.

”Stor förändring”

Svenska konsert- och ­festivalarrangörer ställer sig nu kritiska till förslaget. En sänkning med tre decibel skulle försämra konsertupplevelsen för publiken, menar Martin Forssman, presschef på Sweden Rock.

– Vid var tredje decibel dubbleras ljudstyrkan. Att sänka med tre decibel motsvarar att man halverar ljudstyrkan. Det är en väldigt stor förändring vi pratar om. Det skulle kunna innebära att publikens prat och skrik hörs mer än musiken, säger han.

Enligt Ronny Mattsson, presschef på Peace & Love-festivalen, skulle svenska festivaler få svårt att hävda sig på den europeiska marknaden.

– Konsertupplevelsen är ett konkurrensmedel i branschen. Om Sverige blir känt för konserter med låg ljudvolym kan det bli allt svårare att konkurrera med de europeiska festivalerna, ­säger han.

Thomas Johansson, styrelseordförande på konsert- och evenemangs­arrangören Live Nation, instämmer:

– Då kommer vi att få se en stor avmattning av utomhuskonserter i Sverige. Förslaget är vansinne, säger han.

”Vi ser över”

Innan Socialstyrelsen fattar sitt beslut ska en konsekvensanalys genomföras.

– Vi ska nu se över vad en sänkning kan få för effekter för publiken och branschen, ­säger Rebecca Thulesson på Social­styrelsen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM