Döda vännen gav Charlie Puth hitlåten

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Rockbjörnen-nominerade Charlie Puth om hur succélåten ”See you again” kom till

1 av 6 | Foto: Björn Lindahl
”Han hjälpte mig” En månad innan sin död gjorde Charlie Puths bäste vän en kuslig förutsägelse. ”Han sa att 'du kommer få en nummer ett-hit någon dag. Och den kommer vara med i en film”, säger Charlie Puth. Efter vännens död började han skriva på vad som skulle bli världshitten ”See you again”.

Charlie Puth bar sin döde väns kista och tänkte "jag måste skriva en låt till honom".

Två år senare skapade han världshiten "See you again".

– En månad innan han dog sa han "du kommer skriva en nummer ett-hit någon dag". Och så blev det, säger han till Nöjesbladet.

”Fast & Furious 7” blev Paul Walkers sista film.
”Fast & Furious 7” blev Paul Walkers sista film.

För två år sedan gick strömmen i Boston, USA.

Hela staden blev becksvart, dåvarande studenten Charlie Puth var hemma hos en av sina bästa vänner och ropade åt honom att komma upp på övervåningen.

– Jag var så jävla rädd. Skrämd från vettet. Han svarade "kom ner i stället, det kommer att vara värt det", säger Puth.

Vännen gick och köpte 400 ljus på en av USA:s dyraste butikskedjor och tände upp hela lägenheten.

– Han spenderade typ 5000 dollar på ljusen och hela lägenheten bara lyste upp. Det fick mig att må så mycket bättre, han hjälpte mig genom det. Och under den kvällen sa han "du kommer få en nummer ett-hit någon dag. Och den kommer vara med i en film", säger han.

– Jag svarade att han var galen, frågade hur han visste, sa att det inte kommer hända. Men så blev det. Och att det blev en låt som handlar om honom... det är galet.

”Tittar ner på mig”

En månad senare avled vännen i en bilolycka. Charlie bar kistan på begravningen och bestämde sig där och då för att skriva en låt för, och om, vännen. Men först två år senare, i samband med att "Fast and furious"-produktionen bad honom skriva en hyllning till Paul Walker, kom texten och musiken.

Sedan dess har "See you again" slagit två Spotifyrekord och gick rakt upp på topplistorna världen över. Nu är låten, där Puth gör en duett med Wiz Khalifa, nominerad till en svensk Rockbjörn.

Jag antar att man kan säga att du återgäldade honom bra för de där ljusen.

– Ja, verkligen. Jag skulle kunna köpa honom hundra miljoner ljus nu. Men han tittar ner på mig nu, precis som Paul. Och jag kunde inte vara gladare, att hela världen sjunger med till låten. Det känns ärligt fortfarande som en dröm.

Om brustna hjärtan

Just nu jobbar Puth på sitt första soloalbum, och han gör det med bland annat ingen mindre än svenska superproducenten Max Martin.

– Albumet handlar mest om tjejer som krossade mitt hjärta. Ha ha. Jag skriver, mixar och producerar allt i mitt sovrum. Så det tar lite tid. Men min lägenhet är riktigt härlig. Väldigt ljus.

Ett bra ställe för ett brustet hjärta alltså?

– Ja, det är ett bra ställe för mitt brustna hjärta! Fan, bra låttext där, det du precis sa. Jag måste skriva upp det. Jag kanske tar med det på skivan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN