Silvana Imam

”Jag ska göra allt i min makt för att folk inte ska rösta på SD”

Silvana Imam om att ta ansvar som artist, risken med etiketter, och albumet som hon – än så länge – bara kommer att spela live

Av: 

Natasha Azarmi

ROCKBJÖRNEN

Under en manifestation i Kärrtorp 2013 blev hon ett ansikte för antirasism.
Nu vill Silvana Imam att fler artister tar ställning.

– Jag tycker det är dåligt att så många inte gör mer, säger hon.

Det är tidigt i maj och Silvana Imam ska snart släppa sitt nya album ”Helig moder”. På sociala medier skriver hon om hur det är hennes mest speciella album hittills. Hon har gett sig in på ny musikalisk mark och varje låt förtjänar därför sin tid i rampljuset.

Planen är att släppa två låtar varannan vecka som till slut ska bilda en fullängdare. Men i stället meddelar hon i början av juni att ”Helig moder” har skjutits upp på obestämd tid och att hon bara kommer att spela albumet live.

– Jag hade ett släppdatum men jag känner att det inte är dags än. Jag är inte redo, säger Silvana när vi sitter på hennes managements kontor drygt en månad senare.

– Jag vill inte reduceras till streams, det är inte det som det handlar om för mig. Skiv­bolagen är bra på att få det att verka som att det bara är streams som är viktigt.

Hur påverkades ditt artisteri av fokuset på streams? 

– Det gjorde det inte. Det har aldrig påverkat, aldrig i hela mitt liv.

Hyllad show med flickvännen

Det stora genombrottet för Silvana Imam kom 2014, ett år efter debutalbumet, när hon släppte singeln ”Imam”. Låten var – precis som hon – hård, bestämd och fast besluten om att förändra samhällets orättvisor. Rapparen från Jakobsberg blev en av landets mest tongivande artister.

Året därpå gjorde hon en hyllad show på Liseberg i Göteborg tillsammans med flickvännen och artisten Beatrice Eli. ”Vierge moderne” tog inspiration från Edith Södergrans dikt med samma namn och handlade om makten i att få definiera sig själv. Samma år fick Silvana Imam Musikförläggarnas pris som årets textförfattare.

Jag fick hela tiden höra ’Men varför gör du inte det här, det krävs det här och det här av dig’. Och det funkar inte. Det är orimligt att kräva av en person. Speciellt en kvinna, för det är alltid vi som ska rädda allt.

Sommaren 2015 hade Silvana Imam jobbat varje dag sedan debuten två år tidigare. Till slut blev det för mycket och hon gick nästan in i väggen.


– Jag skulle bära hela Sverige och allt som var jobbigt på mina axlar. Jag fick hela tiden höra ”men varför gör du inte det här, det krävs det här och det här av dig”. Och det funkar inte. Det är orimligt att kräva av en person. Speciellt en kvinna, för det är alltid vi som ska rädda allt.
I dag vet Silvana Imam när nog är nog och det är hon som sätter sina gränser.

– Jag kommer inte att överarbeta mig själv. Det är jätteviktigt för mig att sätta stopp. Men samtidigt vet jag vad jag är kapabel till.

Arabiska & litauiska

Faster, harder, scooter. ”Jag har med mig min scooter, den står nedanför. Jag tänkte att det  vore snyggt på bild”, säger Silvana Imam när hon träffar Femplus  reporter och fotograf. Och det har hon ju rätt i.
Faster, harder, scooter. ”Jag har med mig min scooter, den står nedanför. Jag tänkte att det vore snyggt på bild”, säger Silvana Imam när hon träffar Femplus reporter och fotograf. Och det har hon ju rätt i.

2016 vann Silvana Guldmicken på P3 Guld-galan och blev årets artist på Grammis-galan. När hon tog emot sin Grammis höll hon tacktalet på hemspråken arabiska och litauiska. 

Och förra året växte sig hennes publik ännu större när hon gästade Håkan Hellströms konserter på bland annat Stockholms Stadion och Ullevi.

I höstas visades den pris­belönta dokumentären ”Silvana – väck mig när ni vaknat” på biografer runt om i landet. Det var en djup och personlig inblick i tiden före och efter genombrottet, såväl som i den intima kärlekshistorien mellan Silvana Imam och Beatrice Eli. 

Nu vill hon lägga mer fokus på konserterna. Sommarens spelningar ska vara ”en upplevelse och en frihetskänsla”, förklarar hon.

– För mig har livespelningarna alltid varit viktiga, jag vet faktiskt inte om de kan bli viktigare än vad de redan är.

Oro på sociala medier

Många har hyllat Silvana Imam för att hon går sin egen väg. Men en del är också besvikna, rädda för att de aldrig kommer få ta del av ”Helig moder”. I kommentarerna på artistens sociala medier frågar fansen uppgivet: ”Hur blir det med oss som inte kan gå på spelningarna?”
– Det är de rösterna jag lyssnar mest på just nu, säger Silvana Imam och fortsätter:

– Jag måste så klart göra något åt saken, jag kan inte utesluta en hel grupp människor som kanske inte har råd eller har olika typer av fobier som gör att de inte kan gå på spelningar. Då måste jag ju släppa albumet någon gång.

Vilken är den största skillnaden mellan din nya musik och det du gjort tidigare?

– Jag har testat min röst, jag sjunger lite mer på skivan. Det är mer musikaliskt, mer melodier. Textmässigt är det mycket om livet, döden och olika demoner. Och ja, om samhället.

Sedan genombrottet har Silvana Imam tagit tydlig politisk ställning. Redan 2013, samma år som hon släppte debutalbumet ”Rekviem”, uppträdde hon under en manifestation mot nazism och rasism i Kärrtorp. På jackryggen hade hon skrivit ”SD” och strukit över de stora bokstäverna med ett tjockt rött streck.

”Försöker göra något bra”

Silvana Imam.

Under åren har hon ständigt gått nära det som skrämmer många andra musikerkollegor.

– Jag tycker att fler artister borde göra sina röster hörda, tycka någonting och försöka påverka samhället till det bättre. För att dit vi är på väg nu funkar inte och jag ska göra allt i min makt för att folk inte ska rösta på Sverigedemokraterna.
Hon funderar lite.

– Jag lägger egentligen ingen värdering i det men jag tycker ändå det är dåligt att så många inte gör mer, förstår du? För jag gör ju det, jag försöker ju göra något bra.

De starka åsikterna gör att media gärna sätter etiketter på henne. Namnet Silvana Imam får ofta sällskap av ord som kvinna, lesbisk och feminist. Något hon har blandade känslor inför. 

– Jag är otroligt politisk som person och har väldigt starka åsikter. Det är klart att det kommer fram i min musik för min musik är ju jag. Så självklart är jag en politisk artist. Det kommer jag aldrig att kunna sluta vara, jag är ju värsta antirasisten och superfeministen.

”Musiken är källan till mig”


Hon fortsätter:

– Det enda som blir negativt är att jag bara ses som den personen, men jag har flera andra sidor. Det finns så många olika nyanser av en person och det är viktigt att visa alla.

Finns det någon nyans som du känner att omvärlden har missat?

– Det jag pratar om på skivan. Men det där är ditt jobb, jag kommer inte att säga ”det här vill jag att ni ska veta om mig”. För det bryr jag mig inte om. Det är musiken som är källan till mig.

Silvana Imam om …

… Pride:

– Det har betytt mycket rent politiskt sett. För mig är det jätteviktigt att prata om allt som inte är fest och glamour, allt det här som många vill se ­Pride som. Det finns ju så många bra föreläsningar och det är mycket workshops. Det är viktigt att inte glömma den aspekten. Och så har vi många viktiga förgreningar av Pride som inte är kommersiella, som till exempel Anarkopride.

… att vara Rockbjörnen-nominerad till årets kvinnliga liveartist: 

– Vet du att jag inte visste det? Men jag är väldigt tacksam över att folk tar emot mig och min musik så bra. Det är därför det betyder något, att de här människorna har tagit sin tid och gått in och röstat på mig. Det är helt fantastiskt. Men om jag inte hade blivit nominerad skulle jag inte förändras eller göra något annorlunda.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska superstjärnan om sig själv: ”Är lugnare nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Silvana Imam

Hbtq

Pride

Sverigedemokraterna

Rockbjörnen