Fansen skyddas inför Justin Biebers konsert – mot sig själva

avFrida Söderlund

ROCKBJÖRNEN

Föräldrauppbåd ska stoppa kaos i Globen

1 av 3

Säkerheten maxas inför Justin Biebers Sverigebesök.

Redan nu gör Globens säkerhetspersonal allt för att stoppa köandet.

– Det här kräver verkligen allt extra, säger säkerhetschefen Michael Englund.

två dagar kvarMichaela Andersson, 18, Sala, Sofi Sjöholm, 17, Stockholm och Frida Granström, 17, Stockholm, trotsar kö­förbudet och har tagit ledigt från skolan för att få stå längst fram när Justin Bieber spelar på måndag. ”Vi vill ha de bästa platserna, det är därför vi är här”, säger Frida.

Mer säkerhetspersonal, sektionsanpassade staket, polis och socialtjänst.

Inför världsstjärnan Justin Biebers, 19, spelningar i Sverige finns det tre tydliga orosmoment som behöver tas om hand för säkerhetspersonalen i Globen.

Kan gå snabbt

– Först och främst är det väldigt unga människor som kommer att besöka de här evenemangen. Sedan är de otroligt snabba med sociala medier, vilket gör att det kan bli kraftfulla förflyttningar om någon säger sig skymta Justin, och sedan är de ovana, säger Michael Englund, säkerhetschef på Globen.

För att förebereda sig inför stjärnans tre konserter åkte Globens säkerhetspersonal till hans turnéstopp i Berlin i slutet av mars.

– Det skapade ett visst lugn när det var mycket föräldrar med. De hade en vuxen på fyra barn, vilket vi hade planerat för här också. Det är otroligt viktigt med mycket personal, säger han.

– Men i Berlin var det lugnare än i Oslo, och vad det framför allt kommer att bli här. Den här konserten kräver mycket högre säkerhetstänk än vanligt.

Stoppar köer

Nu bjuds föräldrar in att vara en del av säkerhetsstyrkan – som då ökar med drygt 500 personer.

Sedan tidigare är det redan bestämt att kön ska delas upp med olika sektioner staket.

Dessutom gör personalen allt för att stoppa det tidiga köandet – som redan börjat.

– De blir helt utmattade om de ska köa såhär länge. De behöver sin sömn och sin mat, säger han.

Fansen förbjuds köa före klockan 07.00 på måndag morgon. När det gäller världsstjärnans egen säkerhet känner sig Michael Englund trygg.

– Där är vi på banan. Vi ser till att de har fri infart i våra arenor. Resten sköter de själva, säger han.

Staket

Ordentliga staket kommer att börja byggas tidigt på måndag morgon. Det byggs likt sektioner för att kunna lotsa in folkmassan tryggt i arenan.

En vuxen på på fyra unga

Extra säkerhetsstyrka på 500 personer, bestående till största del av föräldrar, kommer att finnas på plats. Lokalerna i Globen kommer att öppna för att föräldrarna ska kunna stanna kvar i värmen under konserten.

Köförbud

Fans som försöker köa stoppas fram klockan 07.00 på måndag morgon.

Egna nummer

Fansen får tuschpennor så att de kan skriva sina könummer på händerna.

Polisen

Polisen kommer att finnas på plats och jobbar tätt tillsammans med arrangören FKP Scorpio och Globen.

Socialtjänsten

Den unga publiken får riktlinjer och sociala direktiv som säkerhetsteamet på Globen lagt tillsammans med socialtjänsten. Allt för att undvika att ungdomarna blir utmattade genom ett för tidigt köande.

Eget crew

Biebers crew sköter all form av säkerhet kring världsstjärnan. Men personalen på Globen har jobbat för att ge artisten fri infart till arenorna.

Svimningar

330 personer togs om hans av ambulanspersonal under de tre dagarnas Oslospelningar. Fansen svimmade av utmattning, efter att ha stått upp i närmare 15 timmar.

Fans fördes till sjukhus 12 unga fick föras till sjukhus för mer noggrann utredning. En 21-årig kvinna hamnade i koma efter första konserten. Källa: Aftenposten

ARTIKELN HANDLAR OM