Går från Mando Diao – till ny bandsatsning

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Borlänge gör det igen: Stans största stoltheter Mando Diao och Sugarplum Fairy ynglar av sig

1 av 3
Två femtedelar Sugarplum Fairy och en fjärdedel före detta Mando Diao blir Viktor & the Blood. Viktor Norén och Jonas Karlsson är vi vana vid att se i Sugarplum Fairy, men medan det bandet ligger på is råkade de starta ett nytt band med Samuel Giers. ”Inget var planerat. Det är precis så man vill att ett band ska starta”, säger Viktor Norén.Foto: felipe morales

Tre personer gick ner i en källare och började spela.

Ut kom Viktor & the Blood.

– Vi har inte träffats på match.com, det här är äkta, säger sångaren Viktor Norén.

Viktor Norén träffade Samuel Giers ute på krogen.

Kvällen slutade i replokalen i Samuels källare.

Snart hakade Viktors bandkollega Jonas Karlsson från Sugarplum Fairy på.

Viktor & the Blood var ett faktum.

– Ingenting var planerat på något sätt, allting var ambitionslöst. Det är precis så man vill att ett band ska starta, det kommer till utan att man behöver forcera det. Så här startar band när man är ung, men det är svårt att hitta som vuxen, säger sångaren Viktor.

”Det här är äkta”

Trots att alla tre har mångårig erfarenhet av att vara med i band är det här någonting nytt och inspirerande.

De jämför att forma ett band med en relation.

– Vi har inte träffats på match.com, det här är äkta, säger Viktor och Samuel fortsätter:

– Man bygger sina egna ramar inom den nya konstellationen. Man får börja om, fast med all erfarenhet man har bakom sig. I en ny konstellation kan man vara den man är just nu. Inte den man var för tio år sedan.

Samuel Giers var trummis i Mando Diao fram till 2011 då de kort meddelade på sin hemsida att han inte längre var med i bandet.

Fick sparken

Vad hände egentligen?

– Det finns ingen riktigt förklaring. Man kanske glider ifrån varandra. Men nu med lite perspektiv på allting så var det tydligt att det inte var mening att jag skulle fortsätta.

Har det känts tomt?

– Ja, det är klart. Man har gjort så mycket tillsammans och umgåtts i cirklar utanför bandet och plötsligt blir det otroligt tyst, klart att det är en konstig känsla.

Men hur var det, fick du sparken?

– Jag vet inte, klart att man kan säga att jag fick sparken. Vi gick skilda vägar och jag hade inte valt det. Men som sagt, det spelar mindre roll nu, för jag har kommit till ett bättre ställe.

Viktors och Jonas Sugarplum Fairy släppte en skiva senast 2008. Sedan 2009 har Viktor satsat på ett solo­projekt som nu är utbytt mot Viktor & the Blood.

– Sugarplum Fairy ligger på is, vi har situationen med Kristian (Gidlund, som har cancer). Men överlag, även om Kristian inte blivit sjuk så tycker jag inte att vi behöver göra något dramatiskt avslut som om vi vore Rolling Stones.

Viktor & the Blood

Består av:

 Viktor Norén (sångare), tidigare Sugarplum Fairy samt soloprojektet Viktorious

 Jonas Karlsson (gitarr), tidigare Sugarplum Fairy

 Samuel Giers (trummor), tidigare Mando diao.

Viktor & The Blood släppte debut-ep:n den 29 april.

Fullängdsalbumet släpps i höst.

Låtarna produceras av Jacob Hellner som bland annat jobbat med Rammstein och Clawfinger.

Bandet om …

… sociala medier:

– Vi har Facebook, Twitter och Instagram, vi brinner för oss själva. Jag hade fått en chock om jag fått möjlighet att ha direktkontakt med Oasis när jag var 14. Man glömmer lätt att man fungerar som en idol för folk, säger Viktor.

… att starta upp ett någonting helt nytt:

– För att kunna uppnå full potential är det viktigt att tillåta sig att försöka sig på olika saker och ge sig själv utrymme att misslyckas. Nu för tiden ska man vara världens bästa artist när man släpper sin första låt och det ogillar man ju. Vi har haft turen att få testa på olika saker och hittat vår grej nu, säger Viktor.

… att livedebutera:

– Vi har väntat på den dagen i ett år nu. Det är det vi tycker är roligast med musiken, det vi vill göra mest, säger Samuel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN