Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Elliphant: ’Jag brände ner en bungalow’

Av: 

Rebecca Haimi

ROCKBJÖRNEN

Elliphant om sina Indienresor och att festa med Kent: Vi hade så jävla kul

”Alla måste förstå hur det är att torka ett arsle”, säger Elliphant.

Sedan bjuder hon en tandlös man på cigg.

Och berättar om festnatten med Kent, en abort, klimat­ångesten och natten när hon brände ner en bungalow i ­Indien.

– Ser jag torr ut?

Ellinor ”Elliphant” Olovsdotter, 28, har nyligen landat. Hon flyger mellan festivaler i Europa och säger att det ­torkar ut henne.

Ibland får hon ångest av ­resorna. Senast i helgen.

– Turnélivet går en på nerverna. Man går upp klockan sex på morgonen, hoppar in i någon bil, hoppar in i ett flygplan, tar en bil ut i ingenstans och spelar på en festival för 60 pers. Då känner man: Det här är fett, men det är också fett med ofett. Vem fan tror jag att jag är? Varför ska jag åka runt med flygplan och förstöra jordens natur?

”Hoppade och svettades”

Men flygen fortsätter att ­lyfta. Kontinenten, staterna och Sverige rycker i Ellinor Olovsdotter. Kent bad henne att spela på deras festival - ­efter en festnatt i Los Angeles.

Erik Hassle som jag känner är god vän med dem. Han ba, Kent undrar om du vill gå på fest i kväll? Jag ville inte gå på fest med jävla Kent. Jag känner ingen som lyssnar på dem. Men jag gick dit och det var de roligaste snubbarna jag festat med i hela mitt liv. Vi hoppade och svettades hela natten och hade så jävla kul, säger hon.

13 år innan festnatten med Sveriges största rockband ­hoppade Elliphant av skolan. Hon gick ut åttan. Fram till dess hade allting varit som i en ­stereotyp tonårsfilm. Hon missförstods, diagnostiserades med ADD och dyslexi, men fick ingen hjälp eller uppmuntran. Sedan vände det.

Först med krogjobben. De tog tio år av Ellinor Olovs­dotters liv och där blev hon människa, säger hon. Lärde sig att hon var bra och slet för att tjäna ihop pengar till Indien. Åtta gånger har hon varit där. Aldrig på yogakurs. Hon ”levde ut”, ”knullade runt”, sålde kläder på ”hippiemarknader” i Goa och poppade valium.

Vaknade i brand

– Jag kände inte ens att jag var hög. En kväll somnade jag med ljusen tända, och vaknade i en brinnande bungalow. Jag sprang ut naken och anklagade folk för att ha stulit min kamera. Så jävla otrevlig och hemsk. Det sjukaste är att jag inte ­mindes någonting efteråt, säger Ellinor Olovsdotter.

Hon är glad över erfarenheten.

– Jag ser så mycket piller, i USA till exempel. Vardagspappor som käkar det här och missar barnens uppväxt. Jag kommer ALDRIG börja ­käka sömntabletter, eller äta lugnande som typ alla gör i den här industrin.

Nu jobbar en pillerfri och ­uttorkad Ellinor Olovsdotter med några av världens största elektro-namn, och åker snart på USA-turné.

Allt gör hon av en anledning.

– Det viktiga för mig är att etablera det jag inte hade när jag var liten. En familj, trygghet och lugn och ro. Jag vill ha fallskärmar av kött. Ett crew.

Men det är ju inte alls vad du sysslar med?

– Nej men samtidigt är det här min enda chans i livet att kanske få det. Tidigare har jag jobbat med sjukt stressiga jobb. Haft magproblem och skit. Du vet, när du står med tusen spänn i dricks vid slutet av ­dagen och tar en bärs på det, för du vet att du hatar ditt jobb, så du tar en till bärs, och glömmer jobbet. Så är det inte längre, men jag har alltid velat tjäna ­cash. För jag vill ju ha en gård liksom, djur!

Är det det du vill?

– Det är målet! Jag vill ha en lugn plats högt upp, långt från havet där jag kan plantera och ha djur. Det är det som kommer att göra mig till en lycklig människa. Mig och mina framtida barn.

Gjorde abort

Nu händer målet för hennes ”bitches” (barndomsvänner). Familjerna växer.

– Jag älskar grejen med barn, men tycker det är helt sjukt när folk åker till Danmark och skaffar barn med något jävla provrör. Det är toppen av själviskhet. Om jag har kvar min 26-kvadrats­lägenhet här borta, så skulle jag aldrig ... Jag har gjort abort. Inte för att jag inte ville ha barnet. Jag inser att det inte hade varit en bra resa för mitt barn. Det var ett helt osjälviskt beslut.

– Får jag låna cigg?

En man utan tänder i jeansjacka frågar. Han får en av Ellinor Olovsdotter. Hon säger att det viktigaste i livet är att vi tar hand om varandra.

– Det skulle vara kul om du frågade, om du var politiker, vad skulle du ändra på? säger hon, och fortsätter:

– Jag vill att det ska finnas ett obligatoriskt friår mellan nian och gymnasiet när du måste ­jobba inom kommunen eller ­dagis eller what ever. Det spelar ingen roll hur rik ­eller fattig du är. Det är viktigt att vi har ett samhälle där alla förstår hur det är att torka ett arsle.

Följ med bakom kulisserna på nöjesvärlden – följ Nöjesbladet på Instagram

Elliphant om…

Ekonomi:

– Jag har anlitat Sveriges bästa money man, och sagt, säg till när jag har två millar så kan jag köpa ett hus. Jag kollade upp mitt skivbolags ekonomi innan jag skrev på och såg att de hade det tufft ekonomiskt. Då tänkte jag, om de ändå ger mig så här mycket pengar, vem är jag att tjafsa? Det vore skillnad om jag hade spelat piano i tio år, men nu är det så här: Tre år av mitt liv och värsta rejset, nu kör vi!

”Crew”:

– Mitt crew består av mitt skivbolag, producenterna jag gör musik med, Dr Luke kan jag alltid ringa, och Skrillex och jag snackar nästan varenda dag. Jag jobbar på mitt naturliga crew: min mamma, min syster, mina polare ... Jag försöker få min mamma och min gudfar att bli vänner, de har bråkat i sex år.

Kritik:

– Ingen kritiker kan komma åt mig, för det är som de säger. Jag har ingen aning om vad musik är. Jag bara leker och vill bara representera en vanlig jävla brud. Jag är en krigare mot konceptet!

Miljö:

– Jag har jobbat för Greenpeace och vill vara delaktig i större saker. Elliphant är fortfarande bara en liten fjärt, men om vi får support kanske vi kan finnas där en dag för att aktivt hjälpa typ grådjuren jag känner så sjukt mycket för.

Partipolitik:

– Det tror jag inte alls på. Det är bara bullshit. Jag tror på crew. Att man tar hand om sin familj, sina nära och ser till att mormor inte ligger på något sjukhem.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen