”En turné utan slut”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett nytänt Roxette ska erövra världen steg för steg: Det blir bättre och bättre

Privet Russia Marie Fredriksson och Per Gessle gjorde i går sin första spelning på Roxettes världsturné. Som uppvärmning har de semestrat i landet med sina familjer.
Foto: Jens Peterson
Privet Russia Marie Fredriksson och Per Gessle gjorde i går sin första spelning på Roxettes världsturné. Som uppvärmning har de semestrat i landet med sina familjer.

KAZAN. 51 konserter i 30 länder.

Roxette startar sin världsturné i Ryssland. Nya skivan har redan charmat sig till förstaplatsen i flera länder.

– Vi vill göra mer, säger Per Gessle. Just nu är det en turné utan slut.

Foto: Foto: ITAR-TASS/EGOR ALEEV
En fantastisk final Turnépremiären i Kazan blev lyckad. ”Det var otroligt roligt, men det kändes att det var premiär och nervöst, säger Marie Fredriksson.

Det är 28 grader kallt på morgonen när Roxette inleder sin världsturné i en stad som är mer känd för bandy och ishockey än för internationella rockstjärnor.

Frusna svenska artister. Men i Kazan är det feber kring världspremiären och lokalt hopp om att Roxette ska följas av fler världsartister.

– Det var otroligt roligt, men det kändes att det var premiär och nervöst, säger Marie Fredriksson efter konserten. Det är skönt att det är igång och man kommer in i det. Det blir bättre och bättre. Sydamerika ser jag fram emot.

Vill till Australien och USA

Efter Roxettes slutsålda konserter i Moskva och St Petersburg i höstas fick de erbjudande om nio spelningar i öst. Det kändes som en bra start, lite off Broadway.

– Turnén har växt när vi märker hur mycket biljetter som säljs, säger Per Gessle. Den har expanderat enormt.

Och det kan bli mer.

– VI vill jättegärna åka till Australien, vi vill jättegärna göra Kanada och USA och hur mycket som helst. Det finns planer och skisser. Vi har sagt att det är en turné utan slut just nu. Allt med reservation för hur det funkar för Marie. Vi är inte som ett vanligt band. Hon måste tycka det är kul och vara motiverad.

”Hade inte självförtroendet”

Roxettes omstart började en kväll i Amsterdam 2009 där Marie Fredriksson gästsjöng två sånger på Gessles solo-turné.

– Hon ville mer, men hon hade inte självförtroendet, säger Per Gessle. Men responsen där lyfte henne. Hon får så enormt mycket kraft på scen av sina fans.

Roxettes återkomst är som en inskolning. Bit för bit, mer och mer. Nästa trappsteg blev Night of the proms.

– Turnén var perfekt, bara fem låtar per kväll. Men det var många spelningar och hon behöver rutin, säger Per Gessle. Skillnaden mellan de första och de sista konserterna var enorm. Marie fick en helt annan pondus.

Roxette och Marie Fredriksson kunde gå vidare.

– Det ledde i sin tur till att vi vågade oss på en 90 minuters show som blev de åtta spelningarna på sensommaren 2010. Den här turnén är en fortsättning på det.

Semestrat tillsammans

Som uppvärmning för turnén har de semestrat tillsammans, båda familjerna. Barn och makar är också med i Ryssland. Sportlovsvecka.

– Det är underbart tycker jag, ett bra stöd, säger Marie Fredriksson. Det är coolt. Oscar kan låtarna mycket bättre än jag.

Nu spelar Roxette tre sånger från nya plattan "Charm school".

– Det blir ännu mer nästa månad, säger Per Gessle. Vi lägger till en låt per kontinent. Konserterna blir längre och längre. Vi börjar lite försiktigt, men turnén ska förändras. Självklart på Maries villkor. Hon har svårt att lära in för mycket nytt material på en gång.

Som en sorts arbetsträning

– Det här är världens bästa rehab, säger Per Gessle. Marie måste åter lära sig hur man slits av turnélivet. Är vi ute som nu, kanske ett år, tär det. Man måste gå och lägga sig, kan inte partaja som när man var 25. Måste gå på gymet och motionera.

Konserterna är lagda för att ge chans till vila.

– Så lite som möjligt spelar vi två kvällar på raken. När man reser ska vi inte spela, då ska Marie kunna gå och lägga sig när vi kommer fram. Då är vi på plats den dagen vi ska spela. Vi försöker ta en vecka ledigt sista veckan varje månad.

”Vi ville verkligen ut båda två”

Sången och spelningarna har stärkt henne.

– Dagens Marie, med den här motivationen och viljan, har inte funnits i Roxette sedan Look sharp-tiden 1988, säger Per Gessle. Då var hon likadan. Vi ville verkligen ut båda två. Men när vi gjorde Room service 2001 var Marie jättetrött på musikbranschen och förmodligen jättetrött på mig. Nu när vi spelade in plattan har hon varit först i studion.

Per Gessle har haft sora framgångar som soloartist och med Gyllene Tider de senaste tio åren. Men att åter spela in och turnera med Marie Fredriksson är speciellt.

– Roxette är det största jag varit med om, säger Per Gessle. När Marie kom till mig efter Amsterdam-giget och frågade om jag kunde skriva en ny Roxette-platta kände jag... wow. Det är ju jag. Att sätta tänderna i det projektet var skitkul. Då var det möjligt att göra en ny platta – någon turné hade vi inte en tanke på.

Nu har de startat en resa som kan gå hur långt som helst.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN