Därför censurerade SVT Samir & Viktors ord i ”Bada nakna”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Samir & Viktors låt ”Bada nakna” var en av tisdagens allsånger.

Men den uppmärksamme kunde höra att låten fått en ny text: ”fucka loss” hade blivit ”sjunga loss”.

– Kan vi föregå med ett gott exempel så ska vi göra det, säger Per Rådelius, projektledare på SVT.

1 av 2 | Foto: SVT
Originalets ”fucka loss” ändrades till ”sjunga loss”.

Samir & Viktor gjorde succé med sin trallvänliga låt ”Bada nakna” i Melodifestivalen 2016. Nu, ett år senare, har den fått en plats i allsångshäftet.

– Vi gick igenom hur många låtar som helst, när vi började titta på att sätta ihop allsångshäftet i våras och en av låtarna vi kom tillbaka till, och som har blivit väldigt populär bland framför allt barn och unga, är ”Bada nakna”, säger Allsång på Skansens projektledare Per Rådelius.

Men i programmet framförs ”Bada nakna” med en ny text: ”Du och jag ska fucka loss” har ändrats till ”du och jag ska sjunga loss”.

– Vi tycker väldigt mycket om låten, men vi vill gärna ha ett vårdat språk. Vi har uppmärksammat att det är många som sjunger ”sjunga loss” i stället i skolor och det tyckte vi var väldigt fint, säger Per Rådelius.

Ändringen har skett i samtycke med upphovsmakarna.

– Vi kontaktade Fredrik Kempe för att höra om vi kunde få trycka den version i häftet som vi hör så många barn och unga sjunga. Det var inga problem.

Vilka reaktioner tror du att ni hade fått om ni skulle ha behållit originalversionen?

– Jag är inte säker på att vi hade fått några reaktioner alls, för folk är så vana vid de orden, men jag tycker att om vi kan föregå med ett gott exempel så ska vi göra det.

Publicerad:

LÄS VIDARE