Olle Jönssons kritik mot Guldklaven: ”Upplagt för fusk”

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Elvira Pihl
Olle Jönsson.

Under söndagens Guldklaven-gala fick Lasse Stefanz gå hem utan titeln ”årets dansband”.

Nu anklagar frontmannen Olle Jönsson juryn för fusk och kommer hädanefter bojkotta galan.

– Jag kommer aldrig till att sätta min fot där igen, säger Olle Jönsson.

Dansbandet Casanovas ropades ut som ”årets dansband” på Guldklaven under Dansbandsveckan i Malung i söndags. Mot sig hade de hårt konkurrens i form av Lasse Stefanz och Donnez. Att inte ikonerna Lasse Stefanz tog hem segern har förvånat både band och dansbandsfantaster på plats i Malung. Frontmannen Olle Jönsson är själv skarp i sin kritik, och anklagar nu jurykommittén för fusk.

– Vi vill inte vara med. Vi tycker det är en märklig tillställning. Vi har mest publik, säljer mest plattor.. Och så skyller de på att röstningen bara blir sådan. Då skulle vi vilja veta hur det egentligen går till med röstningen, säger Olle Jönsson, och kritiserar att man kunnat ringa och rösta okontrollerat.

– När det är upplagt för att kunna fuskas så fuskas det, så är det ju. Vi har inte tid att fuska oss till årets band, säger han.

Anledningen till att han befann sig på plats under årets Guldklaven var för att vännen och artisten Sven-Erik Magnusson som gick bort i mars hedrades under galan. Tanken var från början att undvika Guldklaven även i år.

– Jag kommer aldrig till att sätta min fot där igen. Aldrig i livet, säger Olle Jönsson.

Aldrig någonsin?

– Nej, nej, nej. Jag skäms lite när jag går därifrån.

Varför?

– Jag skäms inför vår stora publik som skulle göra allt för att vi skulle bli årets band. De fattar liksom inte varför inte vi vann.

– Det är något som är konstigt. Vi har upp till fem gånger mer människor på våra spelningar än de som blev årets band när vi spelar. Och det ska bli det som är årets band, det tycker jag. Annars får det heta årets uppkomling eller årets nykomling. Men vi har ingenting att bevisa. Vi vet var vi står.

Har du kunnat unna Casanovas vinsten?

– Det kan jag göra, men så har man hört folk säga att ”nu är det ändå dags för de gamla gubbarna att lägga av så att vi unga kan komma fram”, men det är ju bara att ta för sig. Man måste ju förtjäna det och locka publiken. Det är ju inte vi som bestämmer det. Även om vi lägger av så får ju inte de vår publik, säger Olle Jönsson.

Vill ändra systemet

Juryn bestod i år av sju stycken personer, bland annat representanter från dansbandstidningen ”Får jag lov”, svenska Dansbandsveckan i Malung och Sveriges Radio. Dessutom finns det ytterligare några experter med god kunskap om dansband, så som Tony Irving. Diana Thylin från ”Får jag lov” är en av dem som sitter i juryn.

– Jag förstår naturligtvis att Lasse Stefanz är gruvligt besvikna. Men det är ju så att det är tre nominerade band och alla tre är bra, annars så skulle de inte bli nominerade, säger hon.

Enligt Diana Thylin finns det inget som indikerar att det rör sig om en massröstning från ett eller ett fåtal nummer.

– Tvärt om är det ju så att banden är ganska duktiga på att uppmana sina fans att ringa och rösta, och det är ju inte fusk, säger hon.

Men hon berättar att det ständigt finns en diskussion om att förbättra systemet och att lägga ner samtalsröstningen.

– Vi jobbar faktiskt på att försöka få bort det där. Kanske att vi nästa år använder oss av sms-röster, för där går det att lägga in en spärr, säger Diana Thylin.

Publicerad:

LÄS VIDARE