”Jag var som i en dimma”

ROCKBJÖRNEN

Albumaktuelle Ed Sheeran om sin tonårstid: Jag fick betalt i alkohol

1 av 4

Som tonåring fick han ­betalt i alkohol.

I dag säljer hans biljetter slut på en halv minut.

– Jag är inte på ­Rihannas nivå ännu, säger Ed Sheeran.

– Vill du ha lite te?

Den brittiske singer-songwritern Ed Sheeran, 23, är i Sverige över dagen. Han är mitt upp i en intensiv intervjuturné.

I november spelar han i Sverige. Biljetterna sålde slut på 30 sekunder.

Det fick arrangören att flytta konserten från Arenan, Fryshuset till Globen.

– Jag vet inte varför. Jag är alltid väldigt förvånad när konserter säljer ut i länder som jag inte har varit i så mycket. Jag har inte vant mig vid det. Jag är inte världskänd, jag menar jag är inte på Rihannas nivå ännu, säger han.

Sålde cd-skivor

Det har hänt en hel del ­sedan Ed Sheeran couchsurfade och sålde cd-skivor ur sin ryggsäck. Och sedan tiden i tonåren då han ­under flera år bodde ovanför en pub och fick betalt i ­alkohol för att spela.

Kommer du i håg något av den tiden?

– Det var en kul tid, men det mesta var i en dimma. Jag lärde mig att uppträda inför all typ av publik. Normala människor dricker en gång i veckan på fredagskvällen, jag drack varje dag.

Var du alkoholist?

– Jag har en beroendepersonlighet, men det var inga problem att ta mig ur det. Jag drack och rökte ­inte på ett år. Jag är inte typen som behöver rehab.

Han har turnerat med Taylor Swift, skrivit världshitar till One Direction och vunnit en mängd priser som största brittiska genombrottet och bästa manliga brittiska artist på Brit Awards för hans album ”+” år 2012.

Ed Sheerans senaste singel ”Sing” är inspelad i New York tillsammans med den världskände producenten och artisten Pharrell Williams.

De fattade tycke för varandra på Grammy awards.

– Vi kommer från två helt olika världar, och det är rätt svårt att gå in i ett samarbete första gången, men till slut fick vi till det.

”Var ganska blyg”

Varför vill stora artister jobba med dig, tror du?

– För jag är ”the new hot thing” just nu. När det lugnar sig blir det nog annorlunda. Jag vet inte om jag alltid kommer att vara så populär.

Blygheten har varit Ed Sheerans stora fiende.

– Mitt självförtroende kickade inte in förrän för ett år sedan, jag var ganska blyg innan dess. Jag tror att ju mer framgångsrik jag har blivit, desto mer har jag kommit ur mitt skal. Jag trodde inte att någon skulle gilla min musik.

Sheeran om …

… att jobba med pojkbandet One ­Direction:

- Det var bra tajming. Min karriär började ­cirka sex månader efter att deras karriär kom i gång. Och vi började slå internationellt ungefär samtidigt. De pushade massa för de låtar jag skrivit. Det hjälpte definitivt min karriär.

… att hans låt ”I see fire” finns med på soundtracket till ”Hobbit: Smaugs ­ödemark”:

- Det var Peter Jacksons idé. Folk antog att jag gjorde popmusik med tanke på One Direction, men när jag gjorde ”Hobbit”-låten blev jag tagen mer på allvar i flera europeiska länder. Det var då många upptäckte mig. Jag trodde ­inte att det skulle få en sådan effekt i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM