Frans klar för Rockbjörnen – häng med honom på turné

BILDEXTRA: Jeppsson Wall om livet på vägarna: ”Jag är usel på att sköta mig”

SUNDSVALL. We're not sorry, no.

Frans Jeppsson Wall är klar för Rockbjörnen.

För Nöjesbladet berättar han om livet på turné och varför han inte kan ragga på någon i publiken.

– Att uppträda på Rockbjörnen känns hedrande, säger han.

– Först går vi och shoppar en ny keps och sedan måste vi hitta en speciell park, säger Frans Jeppsson Wall, 17, och drar ner den nuvarande lite längre ner över ögonen.

– Det är känt att det finns en pikachu att fånga där.

Trots att bandet är på torget i centrala Sundsvall, spelplatsen för dagen och ett av alla stopp på sommarturnén ”Tour de Frans”, och soundscheckar är huvudpersonen själv inte stressad.

Kanske blir man inte det när man vunnit Melodifestivalen utan större scenvana och sedan uppträtt framför 200 miljoner tv-tittare i världens största underhållningsprogram.

– Jag får inte kalla fötter inför ett gig. Jag är helt tvärtom. Jag vill upp på scenen, jag tycker att det är jobbigt att inte stå där, säger han.

– Men om jag inte mår bra lyssnar jag på musik. Det är det bästa. Vilken Bob Marley-låt som helst.

Pengarna går till fest

Med tre nomineringar i Rockbjörnen, som ”Årets genombrott”, ”Årets svenska låt” och ”Årets manliga liveartist” kan han komma att kamma hem sina första björnar i karriären. Nu ska han också uppträda under galan i Kungsträdgården.

– Det känns hedrande, både att bli nominerad och att uppträda. Det här priset har ju funnits i över 30 år liksom. Det ska bli skitkul, säger han.

Det var 15 000 i publiken förra året.

– 15 000?! Shit...

Turnén är Frans första. Han återkommer ständigt till att han ”inte gjort så många stopp”, första riktiga giget var egentligen i Kiruna för drygt en månad sedan. Totalt blir det 17 stycken, 18 om man räknar Rockbjörnen.

– Jag har krattat av en budget av turnépengarna som bara ska gå till min 18-årsfest. Det är det enda jag tänker på hela dagarna, hur jag ska göra festen, säger han.

– Jag måste ringa skivbolaget och fråga vilka dj:s och artister vi kan dra ihop för jag vill ha en megafest!

Någon som inte får komma på festen är pikachu. Trots att vi går genom två parker hittar vi inte pokémonen i spelet på telefonen.

– Aja, den var väl inte här, säger Frans och vänder kursen mot scenen i stället.

”Usel på att sköta mig”

På torget har det hunnit samlas ett stort gäng nyfikna trots att det är fyra timmar till konsertstart. Frans kliver upp på scenen för att prova ljudet, säger hej till den publik som är där. Han tappar texten några gånger på Jason Mraz-covern ”I'm yours” och skrattar. Succélåten ”If I were sorry” provar han inte ens, så när bandet kör igenom den kliver han av scenen. Han har kört den tillräckligt.

– Efter ett gig sätter jag mig ner och tar en kaka. Vilken kaka det är skiter jag i. Jag vill ha en kaka eller en liten bakelse. Det är så man får göra det när man är 17... Inte alls deprimerande, säger han och skrattar.

Vad gör du på turné som du inte får?

– Alltså, det har varit så jäkla... de håller koll på mig, så jag sköter mig.

Är du inte bra på att sköta dig?

– Nej. Jag är väldigt spontan. Jag är usel på att sköta mig, jag är liksom spontan i fel lägen.

Han skrattar.

”Svårt att ragga”

Kanske är det just det spontana som sätter käppar i hjulen för eventuella sommarromanser bland konsertbesökarna.

– Jag har inte så mycket möjlighet att ragga, det är jättesvårt. Det är jättesvårt att ragga om man vill det! Man kan liksom inte bara... om man ser någon i publiken som vinkar och man känner "shit, yeah, trevligt", ska man bara "hej du där, snett till höger, vad är ditt nummer? Eh, jag hör inte", haha, säger han.

– Det är svårt att kontakta folk. Det bästa är att skriva på dm. (privatmeddelanden på sociala medier, reds anm) Men även då glömmer jag det... Det är trist.

Men du gör det ändå, skriver till folk på dm?

– Ja, jag addar folk jätteofta för att de verkar sköna. Men så skriver de lite ofta och då tar jag bort dem och så blir de sura... Det är jättedumt att jag gör så. Jag skapar bara ovänner. De undrar varför jag tar bort dem men jag blir stressad av att prata med folk.

Setet på scenen innehåller fem egna låtar och några covers. Gänget stannar i Sundsvall över natten, sedan är det direkt vidare till Landskrona för att sedan avsluta veckan i Uppsala och Hudiksvall.

– Efter turnén ska vi få klart ett album och sedan kötta nästa turné. Och så ska jag gå i skolan. Du fattar ju hur roligt jag tycker det känns, med skolan... Men jag tar allt som det kommer.

Det här är Rockbjörnen

Rockbjörnen är Sveriges äldsta musikpris där fansen röstar fram sina favoriter i nio olika kategorier.

Galan, och prisutdelningen, går av stapeln i Kungsträdgården den 16 augusti och programleds av artisten Oscar Zia och Nöjesbladets Frida Söderlund.

Galan början klockan 20:00 och det är gratis inträde för ­alla, samtidigt som det livesänds på aftonbladet.se för alla som inte kan vara på plats.

Tidigare vinnare av Rockbjörnen är bland andra Zara Larsson, Håkan Hellström, Kent, U2, Madonna och Justin Timber­lake.

Förra året slog Rockbjörnen publik­rekord när 15 000 personer fanns på plats i Kungsträdgården.

Publisert:

LÄS VIDARE