Äger hela stan

Av: Jenny Seth

Publicerad:
Uppdaterad:

Jay-Z imponerar med partybangers, stenhård rap & moderna klubbeats

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Borlänge. Liam Gallagher och alla andra som inte tycker att rap hör hemma på rockfestival kan gå och dö.

Jay-Z äger den här stan, och hela festivalsommaren, i kväll.

Jay-Z på samma scen som De Lyckliga Kompisarna vevat trallpunk på bara några timmar tidigare – kan det verkligen vara sant eller är det jag som fått solsting? Att se världens största rappare i Mando Diao-land känns nästan som en hägring i den tropiskt varma natten.

I Peace & Loves i övrigt väldigt gitarrbaserade line-up sticker den här bokningen ut. Jigga har helt enkelt blivit så gigantisk att han till och med får agera självklar huvudakt på rockfestivaler världen över.

Men det saknas ju faktiskt inte riff i låtlistan. Kanske är det delvis tack vare beats som Rick Rubin-producerade ”99 problems” och samplade The Doors i ”Takeover” som han går hem hos rockpubliken.

För säkerhets skull lånar han från U2:s ”Sunday Bloody Sunday” på ”Heart of the city (Ain’t no love)”, rappar ”A Dream” över Aerosmiths ”Dream on” och kör Linkin Park-versionen på avslutande ”Encore”. (Dock blir det ingen repris på ”Wonderwall”-covern i Glastonbury 2008).

Hitspäckat

Rock i all ära men styrkan i Jay-Z:s låtskatt ligger i hans imponerande breda och hitspäckade spektrum av både partybangers, stenhård rap, poppiga r’n’b-refränger, snygga soulsamplingar och moderna klubbeats.

Mäktigt rå inledning

Konserten är otroligt kompakt. På bara en och en halv timme kläms nästan trettio låtar in och för att hinna med alla godbitar får många bara en refräng i ett medley. ”On to the next one” sätter tidigt temat för kvällen. Inledningen är mäktigt rå, avslutningen en fantastisk hitfest och mitten är nästan helt utan den annars obligatoriska tempodippen.

Han har med sig samma grymma band som på spelningen i Globen förrförra sommaren. Skillnaden mot då är en fyra gånger så stor (och tio gånger svettigare) publik. Jay-Z verkar vara på bra humör och tar sig tid att tacka några i de främre raderna personligen.

Behöver ingen hjälp

Det ryktades att Beyoncé kanske skulle dyka upp på scen, men icke. Fast även om det hade varit enastående kul att se musikvärldens största och bästa powerpar tillsammans på scen så klarar sig Jay galant utan hjälp från frugan. Det vittnar tiotusentals gnistrande tändare och mobiler i luften om.

Jay-Z

Konsert på Peace & Love, Borlänge.

Publik: Säkert minst 35000 personer. Längd: 90 minuter.

Bäst: ”Empire state of mind”, ”Big pimpin’” och feststämningen. Sämst: Att inte alla gamla godingar får plats. Fråga: Kunde inte Beyoncé släpat sig upp på scen ändå?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN