Björn Skifs: ”Vi gör hela grejen till Peters minne”

ROCKBJÖRNEN

Så hyllas vännen Peter Lundblad i ”Badrock”

1 av 5 | Foto: Badrocksgänget men utan Lisa Nilsson.

Senast Björn Skifs och gänget körde ”Badrock” var 1992.

Och nu är det snart dags igen. Men den här gången görs föreställningen utan Peter Lundblad, som dog i cancer i slutet av förra året.

– Även om vi inte går ut med det som en hyllning så gör vi ju hela grejen till hans minne, säger Skifs.

”Badrock” bjöd på rock och underhållning somrarna 1986 till 1992. Nu, 30 år efter premiären, gör showen comeback på Borgholms Slottsruin på Öland med Björn Skifs, Sanne Salomonsen, Mats Ronander, Tommy Nilsson, Nina Söderquist och Lisa Nilsson.

Det är inte bara ett jubileum för ”Badrock” – Borgholm som stad firar 200 år i år.

– Annars hade det nog inte hänt, man vill ge tillbaka. Så vi tog chansen, säger Björn Skifs, 69.

Han säger att de funderade både på ett 10- och 20-årsjubileum, men det blev aldrig verklighet.

– Jag tycker att var sak har sin tid egentligen, men nu var det svårt att stå emot för att det är så oerhört sällan och längesen som man fick musicera med de här gamla kamraterna. Det är det som är den stora lyckan, säger Skifs.

Sjunger låten utan Peter

Men en kamrat saknas. I december i fjol dog Peter Lundblad, visdiktaren bakom klassikern ”Ta mig till havet”. En låt som alltid brukar avsluta showen.

Det kommer den att göra även i år.

– Den traditionen kommer vi inte att bryta. Det blir den, men tyvärr inte med Peter. Vi får göra så gott vi kan själva, säger Björn Skifs.

– Tillsammans med publiken kan vi nog få till det där. Det kommer att kännas som en hyllning till Peter. Det kommer säkerligen att bli känslosamt. Samtidigt ska vi inte fördjupa oss i sorgen, det ska vara glada kvällar.

Björn Skifs säger att hela showen kommer att bli en inofficiell hyllning till Peter Lundblad.

– Även om vi inte går ut med det som en hyllning så gör vi ju hela grejen till hans minne.

Lägger till ytterligare en föreställning

”Badrock” har premiär den 21 juli. Från början gick man ut med fem föreställningsdatum, men sedan lade man till två extradagar. Nu står det klart att även ett åttonde datum läggs till, vilket blir rekord på Borgholms Slottsruin.

– Vi slår vårt eget rekord från 25 år sedan. Det känns jättebra naturligtvis, jättekul, säger Björn Skifs.

Han berättar att det inte blir många lediga dagar i sommar, men när han väl är ledig kommer han bara att ladda batterierna och ta det lugnt.

– Helst gör jag ingenting. Jag vill bara läsa eller tälja på en pinne, som jag brukar säga. Bara filosofera, leka med katterna, käka gott och umgås med lite polare. En väldigt enkel tillvaror. Inga fantastiska resor eller nya byggprojekt, tack och lov.

ARTIKELN HANDLAR OM