Rockbjörnen

Kartellen avbokade från festival

Av: 

Matias Rankinen

ROCKBJÖRNEN

”Ett populistiskt drag” säger Sebastian Stakset

Kartellen har blivit avbokade från festivalen Keep It Loud i Linköping.

Kommunen anser att de glorifierar våld och drar in finansieringen.

– Jag tror att det är ett populistiskt drag av en högerpolitiker under valåret 2014, säger Kartellens frontfigur Sebastian Stakset till Nöjesbladet.

Kartellen var bokade till Linköpingsfestivalen Keep It Loud.

Nu drar Linköpings kommun in pengarna till deras spelning – och festivalen tvingas avboka rapgruppen.

Andreas Petersson är programchef på radiokanalen East FM, som har bokat Kartellen till festivalen. Han är kritisk mot kommunens beslut.

– Vi står inte bakom det. Vi tror på yttrandefrihet och demokrati. Vi tycker att Kartellen är viktiga liksom. Framförallt är de bokade för att de är ett av de populäraste hiphopbanden i Sverige, det är därför de är bokade till festivalen, säger han.

”Olämpligt att använda skattepengar”

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Paul Lindvall (M), berättar för Nöjesbladet att de inte dragit in finansieringen till festivalen i sin helhet utan bara till Kartellens spelning.

– Vi tycker helt enkelt det är olämpligt att använda kommunala skattepengar till artister som inte tar tydligt avstånd från våld eller till och med glorifierar det, säger han till Nöjesbladet.

Han påpekar att flera akter kommer uppträda på festivalen, men han vet inte vilka de är eller om de tar avstånd från politiskt våld.

Lyssnar du själv på Kartellen?

– Jag har inte lyssnat på Kartellen, det är inte riktigt min musiksmak, men jag har ju tagit del av en del av vad de skriver och en del intervjuer man hittar på nätet och liknande. Det har stärkt mig i min slutsats att kultur- och fritidsnämnden har gjort en korrekt bedömning, säger Paul Lindvall.

”Populistiskt drag”

Sebastian Stakset, frontman i Kartellen, säger att de tagit avstånd från alla former av politiskt våld och att det är tydligt i medierna.

– Då är den enda tanke jag kan komma på att det är ett politiskt beslut. Självklart då för att vi är på en annan sida av politiken än vad de är, säger han till Nöjesbladet.

– Jag tror att det är ett populistiskt drag av en högerpolitiker under valåret 2014, säger han.

Paul Lindvall känner inte till avståndstagandet.

– Vi delar ju inte bedömningen, vi har inte sett något tydligt avståndstagande från politiskt våld, säger han.

Omprövar beslutet i morgon

Under torsdagseftermiddagen har Lars Vikinge på kommunens miljönämnd, som är den som utrett huruvida Kartellen ska finansieras eller inte, varit i kontakt med Sebastian Stakset.

– Efter det la han ut på Instagram att han tar avstånd från alla sorters våld. Och nu har jag pratat med Paul (Lindvall, reds. anm) här precis också, och vi ska ta ställning till detta på nytt i morgon igen, säger han till Nöjesbladet.

Blev avbokade från Peace & Love

Tidigare i somras blev Kartellen avbokade från festivalen Peace & Love. Då var det Dalarnas tidningar som avbröt sitt samarbete med festivalen.

– Det är mycket droger och kriminalitet kring dem, sa Peter Holmbom på Dalarnas tidningar då.

Flera andra artister hoppade av i protest mot beslutet.

Två dagar senare ändrade sig Peace & Love och bjöd in Kartellen igen – samarbetet med Dalarnas tidningar var dock fortfarande avbrutet.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen