Grattis, ni är störst

ROCKBJÖRNEN

Kung Gessle och drottning Lena firade sina björnar i natt: Det är det finaste priset av alla

Foto: björngänget Gyllene tider, Ana och Lena Philipsson jublar ikapp efter att ha vunnit sina Rockbjörnar under kvällen.

Per Gessle och Lena Philipsson.

Folket har sagt sitt och kungen och drottningen av Popsverige 2004 strålar ikapp med sina Rockbjörnar i händerna.

- Det är det finaste priset av dem alla, säger Per Gessle.

Lena Philipsson vann sin första efter snart tjugo år som etablerad artist.

- Det tog några år men det gör det bara extra roligt. Jag har ju inte fått några priser att tala om innan. Detta är en bekräftelse på att folk gillar det jag gör och att allt inte bara kretsar kring Melodifestivalen, säger hon.

Fullsatt Cirkus

Hon har just gjort ett bejublat framträdande inför ett fullsatt Cirkus. Och tagit emot priset för Årets svenska kvinnliga artist.

- Det är kul att jag vann just den björnen, det var i den kategorin jag helst ville vinna, säger Lena Philipsson som även var nominerad i kategorierna Årets svenska låt och Årets svenska album. Men där fick hon se sig slagen av popkungen själv och hans Gyllene Tider.

Årets bästa skiva

- Årets svenska grupp vore det väl konstigt om vi inte vunnit med tanke på vår fantastiska sommar. Men det är extra kul att vi vann i kategorin Årets svenska skiva med "Finn 5 fel". Det har ju ingenting med "Sommartider" och "När vi två blir en" att göra. Det är inte det legendariska och historiska bandet som vinner på gamla meriter, säger Per Gessle.

Och Anders Herrlin fortsätter.

- Det är inte många, varken svenska eller utländska artister som lyckats med vad vi har gjort.

Gyllene Tider vann sin första Rockbjörn 1982. 1996 var det dags igen och i år vann bandet alltså två. För Per Gessle som vunnit björnar även som soloartist och med Roxette har samlingen nu utökats till totalt 13 statyetter.

"Lång karriär"

- Jag har haft en lång karriär. Men alla är olika grenar på samma träd, säger han.

Bakom scenen lottar Gessle och kompani om vilka i bandet som ska få med sig en Rockbjörn hem. Per Gessle och Göran Fritzon drar vinstlotterna.

Men vinnarna är ivriga på att dra vidare till den efterföljande festen i Cirkus lokaler för att fira. Men innan avslöjar Lena Philipsson att hon är hungrig på fler Rockbjörnar.

- Jag hoppas det finns anledning för mig att komma tillbaka hit, säger hon.

Per Gessle lämnar däremot över stafettpinnen tills vidare.

- Nästa år står jag garanterat inte här. Då får Jocke Berg rycka in i stället.

Pontus Hammarlund

ARTIKELN HANDLAR OM