Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

Lista: Ted Gärdestads tio bästa låtar

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson listar sina favoriter

Av: 

Jan-Olov Andersson

ROCKBJÖRNEN

Ted Gärdestad spottade på kort tid ur sig massor av slagkraftiga melodier.

Så många att ”Satellit” som tävlade i Melodifestivalen 1979 inte ens platsar på en topp 10-lista.

Här är mina favoriter.

1. HIMLEN ÄR OSKYLDIGT BLÅ

Hette ursprungligen ”Blue Virgin Isles” och fanns då med på Ted Gärdestads bara halvlyckade engelskspråkiga lp med samma titel.

Denna underbara melodi fick 15 år senare ny svensk text av Kenneth Gärdestad och kom då betydligt bättre till sin rätt. Har en av brorsans allra bästa texter:

”Älskling, jag vet hur det känns, när broar till tryggheten bränns. Fast tiden har jagat oss in i en vrå. Är himlen så oskyldigt blå.”

Så vackert, så vemodigt, så mästerligt.

2. SOL, VIND OCH VATTEN

Så uttjatad, tycker kanske somliga. Men det finns ett skäl till det. Till att melodin och refrängen fastnar omedelbart. Eller till att det blivit en av de vanligaste melodierna som sjungs på skolgårdarna varje vår.

Mycket kan tolkas in i refrängens textrader:

”Sol, vind och vatten, höga berg och djupa hav. Det, är mina drömmar vävda av.”

3. ANGELA

Härligt glad och medryckande melodi och en underbar liten kärlekshyllning till flickan som alla vill ha, men som bara han som sjunger får.

Den kortkorta pausen Ted gör precis innan han sjunger namnet Angela i verserna, är sådant som lyfter låten ett extra snäpp. Poptricks som normalt bara genier som Paul McCartney och Nick Lowe behärskar.

4. OH, VILKEN HÄRLIG DA’

Nakenchock! kan man sätta som rubrik. En ljuvlig text om att smygtitta på sin älskade:

”Smög mig på knä till sjön, för att få se dig bada naken, woowow vilken härlig dag.”

Och melodin är reno lyckopillret.

5. JAG VILL HA EN EGEN MÅNE

Ted Gärdestads första hit. Benny Andersson och Björn Ulvaeus producerade ju hans debut-lp och hela ABBA råkade av en slump vara i studion när låten spelades in, så Agnetha Fältskog och Annifrid Lyngstad körar i bakgrunden.

Kenneth Gärdestads text är så finurlig att såväl barn som vuxna kan hitta saker att känna igen sig i.

6. FÖR KÄRLEKENS SKULL

En underbar kärleksvisa som är den klart bästa låten Ted Gärdestad spelade in under sin come back-period på 1990-talet. Han hade då under flera år tillhört Bhagwan-sekten och då tagit avstånd från sitt tidigare artistliv.

Låten har även spelats in av bland annat Christer Sjögren, Lotta Engberg och Helen Sjöholm.

7. JAG SKA FÅNGA EN ÄNGEL

Ted Gärdestad sjunger en ljuvlig melodi om att ragga på diskotek. Finstämd text av brorsan. Man kan säga att Ted här sjöng den barntillåtna versionen av ung kärlek, det som Magnus Uggla fyra år senare skildrade på ett lite mer rakt-på-sak-sätt i ”Varning på stan”.

Två klassiker, på olika sätt.

8. KALIFORNIENS GULD

Vacker melodi. Ett vemodigt munspel. Ted Gärdestad drömmer sig bort, till Kalifornien, men lika gärna någon annanstans, med hjälp av brorsans underfundiga text.

Lyssna på låten i Spotify

9. EIFFELTORNET

Man kan förstås ha åsikter om texten, om att hota med att hoppa från Paris mest kända turistattraktion om tjejen sviker. Det finns säkert också de som tycker låten blir onödigt magstark med tanke på hur Ted Gärdestad själv många år senare valde att avsluta sitt liv.

Men man ska nog snarare se det som en kärlekstext med en lätt bisarr twist. Och musikaliskt som ett bevis för att Ted Gärdestad nog också kunde ha haft en framtid som kompositör till musikaler, om den ambitionen hade funnits.

10. LÅT SOLEN VÄRMA DIG

Duett med dåvarande partnern Annica Boller från Melodifestivalen 1980. Det gammaldags reggaearrangemanget känns inte direkt fräscht i dag.

Men refrängen är medryckande. Och om lyssnar på Youtube, ser de gulligt förälskade ut när de sitter och sjunger mittemot varandra på varsin barstol och Ted ivrigt stampar takten i golvet med högerfoten.

FEM BUBBLARE

Helena

I den stora sorgens famn

Chapeau claque

Sommarlängtan

Klöversnoa.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Håkan i stor intervju: ”Sex och Hellström hör inte ihop”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen 2017

Ted Gärdestad

Kenneth Gärdestad

Så mycket bättre

Björn Ulvaeus

Lotta Engberg

Magnus Uggla