Lyfter inte riktigt – trots vilda fans

avJoacim Forsén

ROCKBJÖRNEN

”Det där extra finns bara där ibland”

1 av 2 | Foto: PAO DUELL/ROCKFOTO.NU
SAKNAR VINGAR Avenged Sevenfold möttes av en entusiastisk publik på Scandinavium i Göteborg. Fansen bjöds på en pyromaxad show, men bandet får ändå inte riktigt till det stora lyftet.

GÖTEBORG. Det är knappt halvfullt i Scandinavium men drygt 3 600 vild­peppade fans bär sitt band på sina axlar.

Ändå kommer aldrig det stora lyftet för Avenged Sevenfold.

De har ett digert cv från västkusten. Ett förbandsgig till Iron Maiden på Ullevi inför drygt 50 000 åskådare. Ett Metaltownbesök där Kalifornienkvintetten stod framför ungefär 20 000 fans.

När Avenged Sevenfold i går kväll gjorde sitt första egna gig i Göteborg är publiken betydligt mindre men så högljudd och intensiv att sångaren M Shadows verkar uppriktigt förvånad över stödet. Det är vackert bara det. Scandinavium sjuder, jublar och svingar nävar.

Pyromaxad show

Den överentusiastiska publiken möts av en rejält pyromaxad show. Det brinner och fräser och smäller konstant. Och det klär verkligen bandet, som med sina tre podier längst fram på scenen har hittat ett lättfotat och okonstlat och aldrig stillastående livespråk som är lika unikt som lätt att gilla.

Inte minst hos gitarristen Synyster Gates, som till och med lyckas göra en lång solouppvisning till kul underhållning.

Flera andra höjdpunkter sticker ut. ”Hail to the king” blir en massiv allsångsfest, ”Buried alive” skiner rakt igenom och ”Afterlife” är ett svårslaget ess. Allra starkast är att höra sångaren berätta om sorgen efter att mista en vän, inför The Rev-hyllningen ”So far away”.

Visade sin kapacitet

Men allt griper inte tag lika mycket. ”Vi är väldigt taggade att spela i er stad i kväll”, säger frontmannen och det märks ibland men inte alltid.

Det låter förstås bra och alla backing tracks lyfter låtarna, men det där extra som brukar prägla A7X:s spelningar finns bara ibland. När just den dundrande explosiviteten plötsligt dyker upp i ”Almost easy” visar Huntington Beach-bandet vad de är kapabla till. När de växlar upp på riktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM