Mejla

Natasha Azarmi

”Ingenting väger lika tungt som fansen”

Aftonbladets musikskribent om Rockbjörnen 2021

Rockbjörnen fick fortsätta i en mer avskalad form i år. Men fansens engagemang slutar aldrig att växa.

Ett musikpris där fansen har hela makten. Det kan egentligen sluta hur som helst. Men för varje år som jag reflekterar över Rockbjörnens vinnare verkar det finnas allt mindre att anmärka på. I kväll tog Molly Sandén och Benjamin Ingrosso hem kategorierna ”Årets kvinnliga artist” respektive ”Årets manliga artist” för tredje gången var. 

Det här är fansens pris och både Sandéns och Ingrossos folklighet och intryck går inte att förneka. Molly för sin oerhört snygga break up-pop och Benjamin för sin förvånansvärt självklara titel som 20-talets Ted Gärdestad.

Det finns en tydlig trend bland årets vinnare. Nästan samtliga skriver sin musik på svenska. Att sjunga på engelska känns nästan ute, förr eller senare går alla över till det svenska språket och få har behärskat den övergången lika smidigt som just Molly Sandén och Benjamin Ingrosso. Ingrosso prisades även välförtjänt för balladen ”Allt det vackra”, det finaste han har spelat in hittills.

Sandén en aningen otippad vinst

Och på tal om fina popstycken. Clara Klingenström slog igenom i Melodifestivalen tidigare i år med tävlingens mest hudlösa bidrag och blev folklig över en natt. Hon var den enda rimliga vinnaren av årets genombrott.

Det var däremot en desto större skräll att priset för årets fans varken gick till BTS eller Hov1, utan till Molly Sandén. En aningen otippad vinst, när det kommer till hängivna fans är de båda grupperna trots allt tungviktare.

Några av årets vinnare i Rockbjörnen 2021.
Några av årets vinnare i Rockbjörnen 2021.

BTS ”Dynamite” utsågs däremot till årets utländska låt. En tung kategori med bland annat Lil Nas X:s queera hiphop och Olivia Rodrigos virala hjärtesorg bland de nominerade. Men den sydkoreanska gruppens hitlåt blev den allra första av en koreansk akt att nomineras till en amerikansk Grammy, så en Rockbjörn var absolut på sin plats.

Sociala medier fylls av inlägg av fans

Vinnarna i all ära. Men det största med Rockbjörnen fortsätter att vara engagemanget.

Inom loppet av två år har vi gått från stora Kungsträdgården till att behöva skala av till följd av pandemin. I fjol fanns ingen publik alls, i år kunde en liten skara samlas på Mosebacke i Stockholm.

Men oavsett form växer sig engagemanget allt starkare. Antalet röster blir fler för varje år och sociala medier fylls av inlägg av fans som uppmanar sina följare att rösta.

Det handlar aldrig om försäljningssiffror, branschpriser eller recensioner.
Ingenting väger lika tungt som fansen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN