Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

Charlie Grönvall: ”Djur är inga redskap”

Häst dog efter målgång – nu kritiserar artisten travsporten

avLouise Åström

1 av 2
Charlie Grönvall är kritisk till travsporten.

Hästen Wind Turbine vann loppet på Jägersro i tisdags – sen dog han.

Nu kritiserar artisten Charlie Grönvall travporten.

– När man pushar en annan varelse som inte kan säga stopp är det självklart lätt att sånthär händer, säger han till Nöjesbladet.

Travhästen Wind Turbine dog efter ett lopp på Jägersro i Malmö under tisdagen. Hästen var först i mål tillsammans med kusken men segnade ihop kort efter målgången.

Händelsen har väckt ilska mot travsporten. Artisten Charlie Grönvall har publicerat ett inlägg på Instagram där han kritiserar sporten.

”Kanske dags att fatta galoppen och börja pusha våra egna kroppar istället för att slita sönder andra levande varelser för egen vinning?”, skriver han.

– Djur är inga redskap. Jag är ju vegan och kan tycka att djur framför allt ska leva av sina egna skäl, säger han till Nöjesbladet och fortsätter:

– När man sysslar med tävling så sysslar man också med att pusha in i det sista. När man gör det med en annan varelse som inte kan säga stopp är det självklart lätt att sånthär händer.

”En perfekt värld”

Han poängterar att det inte är första gången en travhäst dör i samband med tävling i Sverige och tycker sig se ett mönster. Han lyfter också det faktum att travsporten omsätter stora summor pengar.

– I en perfekt värld skulle väl hästarna få leva på sina egna villkor. Jag personligen kan tycka att stora mängder pengar i tävlingspottar och djurens bästa är svårt att få ihop.

Nu manar han till eftertanke.

– Jag har ju full förståelse för att alla de som håller på med travsport eller hästar på andra sätt har ett stort engagemang för hästar. Men jag tror att det är bra att reflektera kring vilken kultur som skapas kring hästarna när dessa saker händer.

”Sätter djurskyddet först”

Jägersros sportchef Mats Ahlkvist var på plats under tisdagen. Enligt honom trodde banveterinären att hästen dog av ett problem invärtes, som till exempel en blödning.

– Det är ju tråkigt när sånthär händer. Men inom travsporten har vi väldigt noga regler. Djurskyddet är ju det som går före allting annat normalt sett. Vi är väldigt noga med allting som har med våra djur att göra för de är ju det viktigaste vi har, säger han till Nöjesbladet.

Kan det faktum att det är så mycket pengar inblandat i travsporten göra att hästarna pushas för hårt?

– Det kan jag inte tänka mig. Det är mycket spel och det är prispengar men svensk travsport och dess utövare sätter alltid djurskyddet först.

Tänker man om på något sätt efter en sånhär händelse, till exempel om det kan vara så att hästen tränats för hårt?

– Nej, det är väldigt reglerat hur det här fungerar. Man kan aldrig förutse något sånthär. Det finns ju en banveterinär vid varje tävlingstillfälle. Man startar inte hästar om man misstänker att de är sjuka, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM