Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Hippt, hett och svensktätt

Blågula artister i centrum under årets upplaga av Coachella

Världens, i dubbel bemärkelse, hetaste festival har precis avslutat den första av två helger i öknen utanför Los Angeles, USA. Och bland de hetaste på Coachella 2014 har varit de svenska artisterna.

Solen gassar. Den starka ökenvinden hjälper inte. Alla svettas och har i princip på sig likadana kläder. Tjejer: korta shorts som täcker två tredjedelar av rumpan plus sjal, hatt eller blomsterkrans i håret. ­Killar: ingenting på överkroppen plus keps eller cowboyhatt. Man kan inte säga att detta är en festival som utmanar normer.

Gör publiken stum

Kanske blir man därför extra stolt när svenska The Knife intar en av de största scenerna på Coachella Valley Music and Arts Festival. De könsneutrala kläderna och rörelserna som utförs av artisterna på scen gör den amerikanska publiken stum till en början. De gapar och betraktar - och gillar det. Även om ett återförrenat Outkast fick ­avsluta festivalens första kväll så är det The Knife ­alla pratar om efteråt. Det var inte bara en konsert, det var en föreställning som stack ut.

Krävs listettor

Det är inte vilka som helst som blir bokade till Coachella, världens mest lönsamma festival. Det brukar krävas list­ettor och hitalbum men för ­Galantis, som spås bli Sveriges nästa stora houseexport krävdes bara en singel. Duon består visserligen av rutinerade Christian Karlsson, från Miike Snow, och Linus Eklöw, house-dj:n ”Style of Eye”, men att vara svensk på Coachella skadar inte. Och det funkar, lördagens mest röjiga dansshow står Galentis för. Tidigare har Swedish House Mafia, ­Refused och First Aid Kit spelat här. I år är de svenska akterna sex till antalet: Alesso, The Knife, Little Dragon, Galantis, Graveyard och GOAT.

Sedan 2012 upprepas ­festivalen två helger i rad, så också i år. De vanliga biljetterna till årets ­Coachella sålde slut på 20 minuter.

Det här är Coachella

The Coachella Valley Music and Arts Festival är en festival som årligen ­anordnas i Indio, Kalifornien. Första gången festivalen hölls var 1999, då kom 25 000 besökare. Sedan dess har Coachella vuxit till att bli en av de popu­läraste, och kändistätaste, festivalerna i världen. På senare år har festivalhelgen besökts av strax under en kvarts miljon människor. Förra året drog Coachella in nästan en halv miljard kronor, vilket gjorde festivalen till den ekonomiskt mest framgångsrika någonsin.

Vi5 EXTRA: Vad tycker du om svensk musik?

Carlos Baez, 26, Michoacan Mexiko, student

– The Hives är awesome men det enda svenska bandet jag vet. Visste inte att det The Knife är svenska. De var okej men jag såg inte så mycket för jag var hög, packad och långt bak. Är Little Dragon svenska? Älskar dem!

Brooke Blaney, 28, Los Angeles, lärare:

– Jag älskar Sverige och svensk musik, ni är motherfuckers på att skriva hitar men det vet de flesta inte eftersom artister från andra länder framför dem. Jag har koll för jag är så intresserad. Men va?! Är The Knife svenska?! Okej, det visste inte ens jag!

Andrew Danielsen, 27, Los Angeles, designer:

– Jag är så ledsen att Swedish House Mafia inte finns längre. Jag såg dem förra året och det var nog det bästa jag någonsin sett. Det är fräscht, inte tungt. Ska lätt se Galentis i kväll!

Maria Rivieri, 31, San Francisco, försäljare:

– SHM är det enda jag vet om svensk musik. Och jag är ju blond så jag antar att jag gillar Sverige.

Martina Byttner, 29, Stockholm, läkare:

  Det är jävligt grymt att åka från ett så litet land och se så många feta svenska artister. Och det är kul att vara här eftersom alla tycker så bra om svenskar i USA.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN