Snart har Håkan varit i alla städer

ROCKBJÖRNEN

I dag drar popfenomenet ut på sin största turné någonsin

Foto: Thomas Johansson
SPELAR FÖR ALLA UTOM SVERIGEDEMOKRATER I kväll spelar Håkan Hellström i Linköping. Det blir starten på hans största turné någonsin. ”Jag ser mest fram emot spelningen i Uddevalla. Det har ringt två stycken journalister därifrån i dag och det känns som om hela staden samlar kraft inför spelningen. Sen är det kul eftersom jag aldrig varit där förut”, säger han.

I dag börjar Håkan Hellströms största turné någonsin.

Nu står musiken i fokus – inte festen.

– Bara det inte är Sverigedemokraternas partikongress så kommer vi och spelar, säger Håkan Hellström.

Det har gått över tio år sedan Håkan Hellström, 36, drog ut på sin första turné. I dag väntar premiär i Linköping, därefter gör Håkan 25 stopp på vägen innan han varit i alla städer.

– Det känns bra, jag är redo att köra. Klart att det är lite extra inför första spelningen, med recensioner och så där, men det är för publiken jag kommer. Det blir som att träffa gamla vänner, säger Håkan Hellström.

Koll på nerverna

Med tiden kommer erfarenhet och säkerhet. Och efter mer än ett decennium i branschen har inte Håkan några problem med nerverna inför spelningar.

– I början när jag spelade på 90-talet så var man mer nervös. Men då var man alltid full innan man spelade. Det slutade jag med sen när jag började köra min egen grej. Då var det mer nerver men det har jag vant mig vid nu, säger han.

Inte så mycket fest

Mycket har förändrats på tio år, men vissa saker hänger med. Vid hans högra sida står fortfarande gitarristen och vännen Daniel ”Hurricane” Gilbert. Men i dag är de mer inriktade på musiken än festandet.

Mimade vid spegeln

– Den största skillnaden mellan nu och för tio år sedan är att vi har högre ambitionsnivå. Det kunde hända att någon i bandet hade druckit en flaska vin innan vi skulle spela och gick hem i stället för att gå upp på scenen. Det skulle inte hända i dag.

Det senaste året har priserna haglat över Håkan Hellström. Det är bara Robyn som kan ta upp kampen med guldgossen från Göteborg. Trots att han har kritikerrosade skivor och fempluskonserter i bagaget så känner Håkan ingen press inför turnén.

– Nej det är bara lustfullt. Jag har varit beredd på det här sedan jag var fem år och stod framför spegeln och mimade till ”Don’t be cruel” med Elvis, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM