Miriam Bryants hyllning till Hellström: ”Håkan är min Dylan”

”Till och med som barn har han funnits i mina öron”

1 av 4
ROCKBJÖRNEN

Miriam Bryant berättar om sin stökiga uppväxt i Sommar i P1.

Klippan i stormen har alltid varit Håkan Hellströms musik. 2016 bjöd han in henne att sjunga tillsammans på Ullevi.

– När jag varit som ensammast, kärast, olyckligast, genom tonåren, den unga vuxentiden, ja till och med som barn har han funnits i mina öron, säger hon i programmet.

Miriam Bryant, sångare och låtskrivare, debuterar som sommarvärd i P1.

Hon lotsar lyssnarna genom en stökig uppväxt, där allt plötsligt ”gick åt helvete”, som Miriam Bryant själv uttrycker det i programmet. Hon minns hur pappans drickande eskalerade, att mamman ville skiljas och att lillebror satte eld på hela huset, 5 år gammal, efter ett misslyckat experiment. Huset brann ner.

De flesta dagboksinläggen avslutar hon med ”PS, jag hatar mitt liv”, berättar hon.

Men det fanns en stöttepelare – Håkan Hellström och hans musik.

– När jag varit som lyckligast har jag slagit på musiken. När jag varit som ensammast, kärast, olyckligast, genom tonåren, den unga vuxentiden, ja till och med som barn har han funnits i mina öron, säger Miriam Bryant.

Skrev ett brev till Håkan

När hon var 12 år gammal skrev hon ett brev till Håkan Hellström. Hon skrev brevet efter det att Håkan Hellström hade tilldelats Göteborgs kulturpris 2003, som bland annat innebär att man får sitt namn på en cirkulerande spårvagn i Göteborgs lokaltrafik.

Hon läser ur brevet.

”Hej Håkan,

Hur mår du?

Efter att du blev spårvagn har jag funderat lite om drömmar. Du drömde om att få bli någon och om att få en flickvän och sådant där. Du blev någon. Du fick en flickvän, tror jag. I alla fall så har nog en del av dina drömmar gått i uppfyllelse.
Jag är 12 år, sitter på spårvagnen och lyssnar på din musik, önskar att jag ska bli någon och få ett liv.”

Fick sjunga med idolen

Hon skickade det aldrig. Men flera år efter att hon skrivit det där brevet, sjöng hon på Ullevi tillsammans med sin idol för 70.000 personer.

– Jag kan komma ihåg känslan i mina fötter precis innan jag gick upp på scenen. Jag kan känna temperaturen i luften och fukten i mina handflator och hur lugnt och naturligt andetagen kom. Jag var väldigt fokuserad. Den där 12-åriga Miriam var väldigt närvarande då, säger hon och fortsätter:

– Det var på något sätt för henne som allting hände. Som ett stort jävla plåster på såren för alla gånger hon i sin dagbok skrev: ”PS, jag hatar mitt liv”.

”Håkan är min Dylan”

Miriam Bryant debuterade 2012 med singeln ”Finders, Keepers” och en framgångsrik turné i Tyskland. Året efter släpptes ”Push, play”, som blev en stor hit i Sverige. Hon valde tills Årets Göteborgare 2015 som den yngsta någonsin och gjorde succé i TV4:s ”Så mycket bättre”. Men ett av de bästa ögonblicken i karriären var kanske när hon fick möta publikens jubel på Ullevi – tillsammans med Håkan Hellström 2016.

– Jag var så sjukt lycklig inför uppträdandet. Jag kände det som att jag var skapt för just den här konserten. Det var som ett lyckopiller, säger hon och fortsätter:

– Håkan är min Dylan, Ullevi är mitt Wembley, och där låg vi längst fram på scen och sjöng ett kärleksmedley tillsammans och publiken sjöng med.

Sommar i P1 med Miriam Bryant släpps som podd klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 på Sveriges Radios hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM