”Vi var olyckliga och arbetslösa”

Av: Zandra Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Synthduon Hurts träffades under ett slagsmål – nu gör de succé i Europa

För fyra år sedan hade killarna i Hurts aldrig lämnat hemstaden.

De var luspanka och olyckliga.

Nu hyllas den stiliga duon i Europa – och belönas med fåglar av sina fans.

Det började med ett slagsmål utanför en sunkig klubb i Manchester. Medan vännernas knytnävar flög i luften hälsade Adam Anderson, 26, och Theo Hutchcraft, 23, på varandra för första gången.

– Vi pratade om Michael Jackson och Prince i stället för att bråka och bestämde oss där och då för att starta ett band, säger Theo.

Det var fyra år sedan och killarna testade flera olika bandkonstellationer innan de startade Hurts.

– Inget blev bra eftersom vi var osäkra på vad vi ville göra för musik. Vi var arbetslösa och olyckliga, jag hade ingenstans att bo så jag fick sova på Theos soffa, säger Adam.

Dansvänligt

Hurts, som startades för ett och ett halvt år sedan, blev en succé – synthpoparna hyllas på varje scen de äntrar i Europa.

Trots framgångarna handlar låtarna om den jobbiga tid de gått igenom.

– Vi skriver ledsen musik, därför har vi heller inte party på scenen hela tiden, vi måste göra låtarna rättvisa. De flesta kommer från tiden vi var olyckliga och det vore konstigt att fejka någon annan känsla, säger Theo.

De jämför sin musik med svenska Robyns.

– Texterna är ledsna, men musiken är dansvänlig, det ska vara svårt att veta om man ska dansa eller gråta, säger Adam.

Spelade in i Göteborg

Förutom att Theo och Adam är stora fan av Robyn har de även anlitat en svensk producent, Jonas Quant.

– Att välja producent är svårt eftersom 99 procent av dem är usla. När man väl möter en bra är det väldigt spännande och därför håller vi fast vid Jonas. Vi spelade in stora delar av vårt album i Göteborg med honom, säger Theo.

Fick två fåglar av ett fan

Med framgångarna kommer beundrarskaran och duon har redan fått ta emot märkliga och generande förslag från de kvinnliga fansen. Det mest besynnerliga var en rumänsk kvinna som gav dem två fåglar.

– Direkt jag rörde buren så sa hon ”här varsågod, ni får dem. Jag har döpt dem till Adam och Theo”. Vi var tvungna att gå tillbaka till butiken med dem, säger Adam och skrattar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN