Mejla

Natasha Azarmi

Rockbjörnen 2020 bjöd på gåshud, tårar och ett blottat hjärta

För en kväll fick allting kännas som vanligt igen

ROCKBJÖRNEN

Det blev en fin kväll när fansens pris delades ut i år igen, trots speciella omständigheter.

Och kvällens stora vinnare blev en alldeles särskild ”armé”.

En global pandemi och ett helt år utan livemusik. Hade någon sagt det till mig när vi stod i Kungsträdgården i fjol hade jag skrattat.

Det känns ju fortfarande overkligt.

En uppsjö av turnéer, konserter och festivaler har ställts in och jobb har gått förlorade. Och som musikälskare har längtan efter att få stå i ett publikhav och förlora sig i musiken blivit olidlig.

Närmare en miljon röster

Men i kväll fick allting kännas som vanligt igen, trots en annorlunda och avskalad upplaga av Rockbjörnen.

Molly Hammar tog med sig Julie Bergan för en gåshudsframkallande duett, Alex Järvi blottade sitt hjärta med en fin kärleksballad och Mando Diao bjöd på vacker visrock. Bland annat.

I år har fansens engagemang varit oerhört starkt – i vanlig ordning. Närmare en miljon röster kom in och resultatet blev det mest självklara vi sett i Rockbjörnen på länge. Här finns inte mycket att anmärka på.

Victor Leksell tog hem tre björnar – då kunde han inte hålla tårarna borta.

På hemmaplan tog Victor Leksell hem priserna för årets manliga liveartist och årets svenska låt. ”Sverige”, hans fina låtsamarbete med Molly Sandén och Joakim Berg, utsågs dessutom till årets musikinitiativ.

Mest spelad på Spotify någonsin

”Hela året har varit så overkligt”, sa 23-åringen från scenen med tårar i ögonen. Leksell har visserligen inte kunnat ge sig ut på vägarna men succén har ändå varit ett faktum, ”Svag” är i dag den mest spelade svenska låten på Spotify någonsin.

Kvällens andra stora vinnare befann sig tusentals mil bort i den koreanska huvudstaden Seoul. BTS fick en välförtjänt vinst med singeln ”On”, en storslagen låt om att kämpa för sina drömmar och tro på sig själv.

BTS.

Trots att de sju medlemmarna sjunger på koreanska har deras budskap spridit sig världen över. BTS Army, som i kväll fick pris för årets fans, är en ostoppbar kraft som åstadkommit mycket under året. Men det finaste: när BTS donerade en miljon dollar till Black lives matter-rörelsen gick Army ihop och samlade in lika mycket på mindre än ett dygn.

Ett bevis på att musiken alltid förenar oss, oavsett hur mycket tråkigt som än händer i världen.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Natasha Azarmi

Publisert:

LÄS VIDARE

Victor Leksell kungen av Rockbjörnen 2020 – vinner tre priser

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen

Victor Leksell

BTS (Beyond the scene)