Familjer stoppades i dörren

”Drömmen har grusats”

Familjer har vallfärdat för att se Kiss i Friends arena.

Men i entrén blev det totalstopp – och barnen under tretton släpptes inte in.

Missuppfattningar kring åldergränsen skapade kaos inför konserten.

– Jag är förbannad och ledsen. Min sons dröm har grusats, säger Joakim, pappa till nioårige Alfred som nekats inträde till konserten.

När Kiss gjorde scenentré strax efter halv tio tidigare i kväll stod många familjer kvar utanför portarna till Friends arena i Solna.

Anledningen var att barnen inte släpptes in – på grund av att de varit under tretton år. Flera läsare har hört av sig till Nöjesbladet och varit besvikna över att barnen inte fått komma in. Joakim, som inte vill figurera med efternamn, hade åkt från Lerum med sina tre söner – men den yngsta, Alfred, på nio och ett halvt stoppades i dörren.

– Jag är förbannad och ledsen. Det skär i hjärtat på en. Det är en jättemärklig situation, säger han.

– Min son har dyra, fina hörselkåpor och ska sitta med mig på läktaren. Vi visste att rekommendationen var tretton år, men det är svårt att förstå att vi som föräldrar inte skulle kunna ta ansvar för våra egna barn.

Vissa får, andra inte

Samtidigt som Joakim och Alfred fick stanna ute i regnet, såg de andra barn slinka igenom kontrollerna. Vid sin sida hade de uppåt trettio andra som nekades inträde med sina barn.

– Det står tretton år, men på till exempel Bruce Springsteen är det alltid något litet barn som är där och sjunger. Problemet är att vissa slinker igenom och andra inte, säger Joakim.

Anders Bergvik, 45, har varit på Kiss-konserter sedan 90-talet. När bandet spelade på Stockholm stadion häromåret var där barn så unga att de satt i barnvagn. Han trodde därför att det skulle gå bra att ta med sig sonen Edvin, 8, till Friends arena. 

– Jag trodde att det skulle vara helt okej den här gången också, säger han.

Men det var det inte. Enligt honom består ålderskontrollen av att vakterna frågar barnen hur gamla de är, vilken klass de går i och vilket stjärntecken de är födda i.

– Men bilderna på de som är inne är fyra år.

Vad händer nu?

– Det är bara att vända. För oss är det okej, vi bor i Stockholm men de andra som står här ute är långväga.

”Tydliga regler”

Reglerna kring åldersgränsen hos Live Nation är satta efter Socialstyrelsens krav.

– Det står 13-årsgräns på biljetterna och vi går ut med det på vår hemsida. Det finns tydlig information, men det är självklart jättetråkigt att det här har hänt, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.

Det är inte ovanligt att de här missförstånden händer, säger Kristofer Åkesson.

– Det händer på de flesta konserter att föräldrar inte nåtts av informationen. Just när det gäller Kiss märker vi att det är väldigt många barn som vill se dem men vi har haft de här reglerna i åtta år i Sverige

Föräldrar säger att vissa barn under tretton släppts in men andra inte, hur ser ni på det?

– Det är en svår bedömning i och med att det inte är lätt att kontrollera legitimation på barn på det sättet. Det är upp till vakterna att göra den bedömningen men det är klart att det är beklagligt att barn under tretton år har släppts in.

Vad har ni att säga till dem som inte kommit in på konserten?

– Det är jätteledsamt och tråkigt på alla sätt. De har sett fram emot konserten en lång tid och rest hit, så det är jättetråkigt att de här missförstånden har skett. Samtidigt är det en regel vi måste följa och som har följts i väldigt många år, säger Kristofer Åkesson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN